Що необхідно знати страхувальникам про нову форму заяви-розрахунку?

Опубліковано:
9 Вересня, 2018

З 1 жовтня 2018 року набирає чинності новий  Порядок  фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві. Фондом запроваджуються нові підходи до обслуговування страхувальників. Тепер форма звітності – заява-розрахунок – об’єднала документи, на підставі яких здійснювалось фінансування страхувальників до реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. 

Коли в застрахованої особи настає страховий випадок, пов’язаний з тимчасовою втратою працездатності, комісія чи уповноважений із соціального страхування підприємства на підставі поданих документів приймає рішення про призначення їй матеріального забезпечення.

На підставі цього рішення страхувальник нараховує суми та оформляє заяву-розрахунок, яку передає до відділень за своїм місцем реєстрації не пізніше 5 робочих днів з дати прийняття комісією такого рішення.

Заява-розрахунок надається страхувальником у паперовому вигляді особисто до відділення, або надсилається в електронній формі із застосуванням електронного цифрового підпису. Роздрукована заява-розрахунок разом із наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначались окремі виплати та матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника.

Інформація, внесена страхувальником до заяви-розрахунку, має повністю відповідати документам, на підставі яких здійснено призначення матеріального забезпечення та окремі виплати потерпілим на виробництві (членам їх сімей), і відображена в реєстрах бухгалтерського обліку. Відповідальність за достовірність даних, наведених у заяві-розрахунку, несе страхувальник.

Відділення, у разі потреби, може здійснювати обмін інформацією зі страхувальником – направляти запит щодо уточнення інформації, наведеної у заяві-розрахунку. Якщо виявляться помилки та/або недостовірні відомості заява-розрахунок буде повертатися страхувальнику з відповідними рекомендаціями щодо їх усунення.

Перевірка заяви-розрахунку, надання рекомендацій за її результатами, фінансування або надання обґрунтованої відмови у її прийнятті здійснюється відділеннями протягом десяти робочих днів після надходження документу.

Відповідно до ч. 2 ст. 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Також з 1 жовтня 2018 року з метою збільшення захисту прав застрахованих осіб на вчасне фінансування матеріального забезпечення, а також подальшого спрощення звітності для страхувальників, впроваджується система оперативного інформування роботодавцями про здійснення виплат співробітникам. Повідомлення надсилається до відділення Фонду страхувальником протягом місяця з дня проведення виплат. Може бути надіслано в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису або листом з повідомленням, або надано безпосередньо до відділення. 

У разі відсутності інформації від страхувальника про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців з дня проведення фінансування, відділення здійснюють перевірку щодо використання страхувальником коштів Фонду.

 Якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на проведення виплат за рахунок коштів Фонду, невикористані страхові кошти протягом трьох робочих днів повертаються страхувальником на рахунок відділення, з якого надійшло фінансування, та листом надсилається пояснення причин повернення коштів.

Тобто вводиться  заміна перевірок використання коштів Фонду на попередній контроль і упередження помилок. У нових формах звітності присутня чітка, детальна інформація і щодо листків непрацездатності (для компенсації втраченого заробітку за період хвороби або травми, а також надання допомоги по вагітності та пологах), і при нещасному випадку та профзахворюванні застрахованої особи. Такий підхід, а згодом і введення електронних листків непрацездатності,  дозволить мінімізувати корупційні ризики, пов’язані із можливою неправомірною видачою лікарняних листків.

Окрім того, зменшиться ризик можливих затримок при оплаті за листками непрацездатності, виплаті допомоги по вагітності та пологах, здійсненні страхових виплат потерпілим на виробництві, оскільки існують прецеденти порушення роботодавцями термінів виплати матеріального забезпечення працівникам.

Детальніше з постановами правління Фонду №№ 11, 12, 13 та додатками до них можна ознайомитись на сайті Фонду www.fssu.gov.ua у розділі Нормативно-правова база/Постанови правління Фонду за 2018 рік. Крім того, спеціалісти управління та відділень докладно проконсультують з приводу заповнення заяв-розрахунків та інших питань за тел.: (0352) 52-72-21.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #правило, #страхування, #тернопіль, #тернопільські новини, #умова
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: