На Тернопільщині з розмахом відсвяткували Маланку (Фоторепортаж)

14.01.2019 11:25   Джерело: За Збручем
Опубліковано : Новини Тернопілля

У селах Устя та Горошова, відзначили свято Маланки. Напередодні Старого Нового року, на Щедрий вечір,  тут влаштовують народні гуляння з колядками та концертами, - пише За Збручем.

По-особливому дійство відбувається у Горошовій. Місцеві мешканці не тільки дотримуються автентичних традицій, а й водночас влаштовують тут парад рухомих оригінальних скульптур, подивитися на який приїжджають гості з багатьох регіонів України. Та все ж одне з найголовніших дійств – це обрання Маланки. Цьогоріч  Маланок було дві. Цю почесну місію виконують хлопці,  і мають вони непросте завдання – обійти оселі усіх незаміжніх дівчат з піснями та танцем.

Привітав зі святом учасників та гостей свята Маланки  голова обласної ради Віктор Овчарук. «Сьогодні – особливий день на Борщівщині. Упродовж століть у цих моїх рідних батьківських краях відзначають свято Маланки. Незважаючи на жодні заборони під час тоталітарних режимів,  тут підтримували і зберегли один з найцікавіших обрядів нашої культури у час новорічно-різдвяних свят. Вдячний усім, хто так ретельно зберігає традиції та обряди нашого народу, хто з любов’ю їх розвиває. Переконаний, що  культурних традицій потрібно дотримуватися. У них ми черпаємо сили, як у мові, пісні, вишиванці. Нині ж маємо подбати про те, щоб передати ці звичаї дітям та онукам. Саме тому збереження культурної спадщини та традицій – одне з пріоритетних завдань. Зберігаючи, відновлюючи, розвиваючи автентичні традиції, ми виховуємо гідних громадян та патріотів, водночас робимо наш регіон туристично привабливим, що у свою чергу сприяє і економічному зростанню, і залученню інвестицій. Висловлюю щиру подяку від обласної ради та від себе особисто своїм землякам – організаторам та учасникам фестивалю. Ви робите надзвичайно важливу справу для Тернопілля, для популяризації краю не тільки в Україні, а й у світі! І саме ці маланкування відкривають на Тернопільщині фестивальний сезон».

За збереження та популяризацію народних традицій Віктор Овчарук відзначив краян грамотами Тернопільської обласної ради та обласної державної адміністрації.

Вітав краян зі святом і народний депутат Олег Барна, районна влада та очільник Мельнице-Подільської ОТГ.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: За Збручем  

Коментарі