Володимир Гевко

Люди більше не вміють турбуватись один про одного

31.01.2019 19:39   Джерело: TeNews
Автор : Володимир Гевко

Люди більше не вміють турбуватись один про одного.

Вірніше, турбота лишилась навичкою дуже окремих, котрі нашукують у собі ресурс і причини для неї.

Так склалось історично, що раніше турбота про когось зазвичай ішла у розріз із персональними інтересами, була нав’язана біологічною чи соціальною роллю, матримоніальним статусом, статтю або відсутністю інших занять чи перспектив у житті. Жінки в основному пильнували чоловіків, бо були позбавлені рівноцінної участі у соціальному, економічному і політичному житті суспільства, мали обмежений доступ до освіти та інших ресурсів. Вплив релігії на рівень загальної турботи один про одного складно переоцінити. Мами в основному пильнували дітей усе життя, бо були обмежені соціальними ролями і причинами, описаними реченням вище. Чоловіки турбувались про дружин, бо так вимагали їх соціальні ролі, уявлення про порядок речей в їх світах. Ну і ще трохи, бо любили один одного, мали купу вільного часу і ритм їх життів дозволяв це. За спиною любові завжди іде готовність до самопожертви, а та веде за руки своїх дітей – турботу і опіку.

Читайте також

Що таке слова? Це букви, що подружилися між собою
Блогер з Росії визнав Тернопіль кращим містом для подорожі за 2018 рік

Сучасний світ змішав усі карти старої гри, у яку грали тисячоліттями і роздав наново. Усі накопичені джокери і козирі тепер рівномірно розподілені у всіх учасників, і ті, що турбувались – більше не хочуть грати у підкидного дурника. Вони не хочуть все життя тримати шістки і сімки і тихо йти у відбій, а воліють вести свою гру, прораховувати ходи і заходити з козирів.

Сучасна людина отримала стільки можливостей і шансів, що не встигає освоювати навіть своє життя, не те щоб пильнувати ще чиєсь. Залишки турботи ще залишились у стосунках мама-дитина, і то, в основному, у перші роки після народження, у стосунках діти-дуже старі батьки, і то, в основному, у дуже складних випадках. Тих, хто добровільно переймається іншими і пробує допомагати чи опікуватись, вважають людьми несповна розуму і підозрюють у маніпуляціях, бо справді складно пояснити нашо їм це. Сучасна психологія твердить, що альтруїзм – це форма стосунків поза межами норми. Якщо людина про вас турбується – отже їй щось від вас потрібно вже, або буде маніпулювати цим у майбутньому або хз взагалі. Може збоченець якийсь.

Турбота про когось залишилась дитиною у дуже окремих людей, поруч яких іде готовність до самопожертви і усіх їх веде уперед любов.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі