Борис Семеняк

Борис Семеняк

Член Національної спілки журналістів України, Член Української спілки психотерапевтів

Як лікує молитва

22.04.2019 13:13   Джерело: TeNews
Автор : Борис Семеняк

Упродовж останнього року втретє зустрічаю повідомлення вчених з різних країн про те, що молитва таки лікує.

Дуже часто під час лекцій мене запитували, чи дійсно можна оздоровитися через молитву. Тому зосереджуватиму увагу на непростих психологічних захворюваннях, які важко піддаються медикаментозному вирішенню. Мова про поширене сьогодні явище – депресію. Все частіше й частіше зустрічаюсь із цим явищем у житті. Воно набирає поширення і особливо, що прикро – серед молоді.

Якось після одного з тренінгів молода жінка ставила багато запитань, звідки береться цей стан душі і як можна від цього захиститися?.. На жаль, подібні запитання звучать досить часто. Відповідь дуже проста: хіба можна захиститися самому від себе? Адже це наш внутрішній стан, і він залежить від багатьох факторів. У переважній більшості фундамент закладається ще перед нашою появою на світ. Переживання майбутньої мами передаються крихітці ще коли вона знаходиться в її лоні. Якщо негативні сюжети в житті часто повторюються, то й на підсвідомості дитинки відкладається ця інформація. І вона, рано чи пізно, притягне ситуацію, що врешті-решт викристалізується в депресію. Варіантів може бути багато, але ми розглянемо саме цей. Що можна зробити, аби запобігти цьому?

То ж як насправді лікує молитва? Погодьтесь, у давнину, коли не було медицини, за оздоровленням зверталися тільки до молитви. Розповім про два майже однакових випадки з молодими матусями з Києва та Риги.

У Києві батько приїхав на консультацію з дружиною і двома донечками 3-4-х років. Прибули з надією допомогти мамі, яка вже довший час знаходилась у депресивному стані, мала часті панічні атаки. Навіть дітки розуміли, що з мамою щось негаразд.  Сім’я випробувала  всі лікувальні варіанти у Києві та довкруж. Жодного покращення. Не буду відволікати увагу непростим дитинством цієї жінки, бо воно й справді було важким. У даній ситуації порадив зупинитися на молитві, найпростішій і зрозумілій «Слава Тобі, Господи, Слава». Домовилися із чоловіком, що він контролюватиме дружину, аби та не розлучалася з вервичкою і, мов мантру повторювала ці святі слова. До речі, окремі люди лякаються слів мантра чи медитація. А багатогодинне повторювання кількох святих слів чи речень і є мантра. Коли ж зосереджуємося на молитві, на святому образі – це є медитація. Повне розслаблення і концентрація на нашому намірі і на тому, що промовляємо через молитву.

Коли хтось пів тижня обговорює з друзями майбутній вихідний із шашликами та випивкою і цим живе у передчутті зустрічі – це також медитація, тільки яка і на що?

І ось через кілька днів отримав радісне повідомлення від згаданої сім’ї: процес лікування почався. Минув місяць і ми знову зустрілися. Це вже була інша сім’я, інша мама, наповнена радістю і щастям.

Абсолютно подібний випадок був з молодою рижанкою. Різниця була лише у віці дітей, це вже були школярі. А тому вони глибше розуміли стан мами. Завдання було ідентичним, як  попереднього разу. Позитивний результат не забарився. Усвідомлена молитва з глибокою вірою долає будь-які перешкоди.

І тут буде доречно навести ще два приклади – як може допомогти молитва. Одного разу розбирали ситуацію із тернополянкою, яка страждала від епілепсії. Її брат, батьки дуже хотіли допомогти. Після кількох зустрічей з нею порадив розпочати роботу з собою через просту духовну практику: не марнувати час на страхи та очікування чергового нападу хвороби, а через щиру молитву віддати все в руки Господа.

- А я що, монахиня, аби багато молитися, – відповіла вона невдоволеним голосом…

Отже, ми самі обираємо шляхи і методи оздоровлення чи страждань. І зовсім інший підхід пригадую з матір’ю і сином із Копиченець.  24-річний юнак страждав від епілепсії. Вони погодилися зранку і ввечері мінімум по годині присвятити молитві Святого Духа (Царю Небесний). Як і домовлялися, через 20 днів вийшли на контакт і поділилися  радісною звісткою: за цей час не було жодного епілептичного нападу. Я свідомо вирішив з ними не зустрічатися і попросив продовжити цю практику ще півтора місяця. Під час наступної розмови мати розповіла про гарні зміни у їхньому житті: син пішов на роботу, вперше відвідав дискотеку і жодного натяку на хворобу. І коли жінка запитала, коли можна приїхати на консультацію, з усмішкою відповів: «А навіщо, ви ж самі чудово впоралися, отримали те, що просили, бо повірили».

Та, на превеликий жаль дуже мало людей по справжньому вірять у велику силу молитви. Не використовують те велике благо, яке дав нам Господь.

До слова.  Розповідає Михайло Лазорик, дослідник, кандидат медичних наук, автор 166 патентів та 15 ліцензій. – Я досконало вивчив явище фагоцитозу, коли лейкоцити пожирають інфекцію, визначив ферменти та деякі речовини у лейкоцитах і фагоцитах. Перед дослідом брали капілярну та венозну кров, проводили її аналіз. Потім досліджуваний (або його знайомий) читав молитви хвилин 15-20 – це «Отче наш», «Вірую», «Царю Небесний», псалом 50, до святих, до небесних покровителів. Після цього знову робили аналіз венозної та капілярної крові та визначали кількісні та морфо-функціональні властивості її клітин…

(продовження досліду читайте за цим посиланням).

https://coma.in.ua/33320?fbclid=IwAR11PLqN0Ho4hz03WZKHdXPo5gfvdJIk39jdx0fsalYhwmtB94NtwuJbdk0

Борис Семеняк
психоаналітик, журналіст


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі