День вишиванки в Теребовлі (Фото, Відео)

17.05.2019 07:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

В Теребовлі свято проводили спільно Теребовлянська РДА, районна рада та центральна районна бібліотека. Перша частина проходила в приміщенні читального залу ТЦРБ, а друга частина, незважаючи на погані погодні умови, відбулася у Марійському духовному центрі Зарваниці. Там службу Божу та коротку екскурсію архітектурним комплексом «Український Єрусалим» проводив отець Андрій, який був і капеланом деякий час на війні з москалями.

Голова Теребовлянської РДА пан Юрій Ништа повідомив: «Ми ініціюємо проведення свята вишиванок з часу, коли я прийшов на свою посаду. Цього року ми створили оргкомітет по підготовці та проведенні даного свята і було прийнято рішення частину його провести в Зарваниці. Всіма організаційними питаннями займався мій заступник Андрій Кундрат, було запрошено отця Андрія, а також операторів для відео зйомки та зйомки квадрокоптером».

Проходячи повз бібліотеку, кожен перехожий звертав увагу на виставку під відкритим небом перед будівлею закладу, яку представляла директор бібліотеки пані Людмила Кручініна. Багато людей на фоні вишиванок фотографувалося, навіть деякі авто призупинялися та цікавилися, що там і до чого.

В приміщенні ж читального залу зібралось чимало людей і ведуча заходу – бібліотекар Надія Хома привітала всіх зі святом, коротко розповіла про дане свято, продемонструвавши і вишиту сорочку її мамою. Потім вона з Софією Стрілецькою та Марією Боднарчук читали вірші про вишиванки. А про історію, значення та дію вишиванок як оберегів присутні ознайомились із короткого фільму «Вишиванка – код життя». У фільмі діти, вдягнуті у в українські вишивані строї, розповідали, що узори вишиванок беруть свій початок ще з часів трипілля і кожен регіон України має притаманний лише йому візерунок, колір та спосіб вишивки.

Учні ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 разом із своїм педагогом-наставницею провели таке собі дефіле, продемонструвавши сучасні вишиванки, мов моделі на подіумі.

Вокалісти із с.м.т Дружба Теребовлянського району Надія Ванюсів та Надія Чорна виконали пісні «Моя сорочка вишиванка», «Хай вітер розвіє хмари», а викладач Теребовлянського коледжу культури і мистецтв Василь Пюнюс заспівав «Моя вишиванка» та «Теребовля моя». Остання пісня виконувалася на фоні демонстрації відеоролика про минулорічне свято вишиванок, коли маса людей у вишиванках, взявшись за руки, зробили величезне кільце містом.

Під час проведення свята були урочисто відмічені родини з Теребовлянщини, які мають хист до вишивання  такі, як  родина Семцівих, Віри Панчук, а ще Ольгу Чміль, Тетяну Зелінську та Василину Поздик.

Дорогою до Зарваниці почався дощ, але негода не завадила провести учасникам цікаво другу частину свята. В Марійському духовному центрі службу Божу провів отець Андрій, він і повів гостей до створеного в кінці літа минулого року архітектурного комплексу «Український Єрусалим». Комплекс будувався чотири роки і про нього отець Андрій детально розповідав, згадував всіх учасників його створення та про власне символічні частини цієї споруди. Про все це читач може дізнатися, переглянувши короткий відеоролик нижче.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null


Віктор Аверкієв, фото: Олег Капуста


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі