В Іванівську ОТГ на Теребовлянщині завітали американські та українські експерти програми DOBRE

Опубліковано:
7 Червня, 2019

Вже третій рік поспіль в об’єднаній громаді діє проектний підхід до роботи й вона самостійно визначає свої власні пріоритети, що робити в першу чергу та наступну. В цьому ОТГ дуже сприяє американо-український проект DOBRE. Якраз 5 червня 2019 року до Іванівки завітали експерти вказаної програми з робочим візитом.

Вперше з Вашингтону приїхали п’ятеро представників і стільки ж прибуло українських. Експертів цікавила реалізація окремих пунктів та частин спільного проекту, участь в ньому людей громади в різних селах.

Що ж то за проект?  Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

За словами голови ОТГ пана Руслана Шафрановича, українські експерти програми у них бувають часто, декілька разів на місяць, допомагають конкретними порадами та діями, спрямовують роботу в потрібному напрямку на кінцевий позитивний результат.  

«Що є найголовнішим для нас у нашій громаді? – Говорить голова, – Зрозуміло, це люди. Тому ми й стараємося спільно всією громадою зробити все для того, щоб кожному жилося добре, щоб кожна людина була забезпечена роботою, мала можливість й відпочити, кожному було доступне якісне медичне обслуговування, а їх діти ходили до школи, садочка тощо. Тож стратегія нашої роботи комплексна і в цьому нам допомагає якраз проект DOBRE.

Сільський голова Руслан Шафранович та його заступник Олег Шевчишин продемонстрували здобутки громади, ознайомили експертів DOBRE із проектами, які реалізовані чи реалізуються за сприяння Програми у різних населених пунктах Іванівської ОТГ, поділились планами на майбутнє.

Гості оглянули дитячі майданчики в с Іванівка та с. Ілавче, територію з водонапірною вежею у с. Глещава, мультифункціональний спортивний майданчик в с Ілавче.

А ще експертів дуже вразив костел в с.Сороцьке(1937р.)

Якщо підвести підсумки роботи Іванівської ОТГ, то видно конкретні результати та переваги громади:

– Разом з програмою DOBRE реалізовано з десяток проектів, наприклад, встановлено два дитячих майданчики з безпечним покриттям(тепер їх в громаді шість); збудовано мультифункціональний спортивний майданчик з гумовим покриттям (загальна вартість-понад 800 тис. грн.); реалізовано проект «Зона творчості та відпочинку»(4 альтанки у селах громади).

– В рамках бюджету для громадян скоро буде встановлено ще один дитячий та два спортивних майданчики; завершується реалізація проекту з ремонту та обладнання конференц-залу в Іванівському СБК;  триває реалізація проектів із залучення громадян, молоді; в даний час триває підготовка до реалізації наймасштабнішого проекту з покращення послуги водопостачання сіл громади – «Будівництво вуличного водопроводу в с Іванівка» та «Будівництво вуличного водопроводу в с. Сороцьке» загальною вартістю понад 7 млн. грн.; триває робота над економічним компонентом проекту.

Крім того, проводяться дуже багато навчань та тренінгів для управлінського персоналу, працівників освіти, культури, молоді. А також партнери DOBRE організовують для Іванівської ОТГ багато навчальних та ознайомчих турів в інші ОТГ України, тури за кордон для ознайомлення з кращими практиками та проектами розвитку громад за межами України.

На закінчення необхідно сказати наступне: переваги функціонування ОТГ, як кажуть, на лице і сумніву ні в кого вже не викликають. Лише погляньте – як стало людям краще та цікавіше жити! А чи снилося-гадалося такий розвиток сіл ще якихось 15-20 років тому? Напевно, що ні. Проте подібна практика в світі вже відома здавна, вона прогресивна і з року в рік розвивається та збагачується все новими і новими проектами. Надіємося, що й Україна, Теребовлянщина і, зокрема, Іванівська ОТГ не пастимуть задніх!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #делегація, #Іванівська ОТГ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #США, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: