Хто першим показав українцям дорогу до Канади?

Опубліковано:
5 Липня, 2019

У Прошові Великогаївської ОТГ Тернопільського району відбулася репрезентація книжки «Йосип Олеськів. Життя і діяльність». Значну частину свого життя Йосип Олеськів, приятель Івана Франка, провів у цьому селі. Участь в урочистостях взяли мешканці села, педагоги, школярі та представники влади. Перед цим відбувся молебень на могилі о. Осипа Варапучинського, прийомна донька якого у майбутньому  буде дружиною вже згаданого Йосипа Олеськіва.

За іронією долі Йосипа Олеськіва більше знають у Канаді, аніж в Україні. Саме там вдячні українці поставили йому пам’ятник і назвали батьком української еміграції. І тільки віднедавна пам’ять про нього відроджується в рідній Україні. Співавтор і упорядник згаданої книги Зіновій Яворівський розповів присутнім про життя і діяльність Й. Олеськіва: «Хай воно було коротким (прожив лише 43 роки) але самовідданим, діяльним і насиченим. Після успішного завершення навчання в гімназії, студіював науку у Львівському університеті, захистив дисертацію, стажувався в Ерфуртському університеті в Німеччині, згодом читав лекції у Вищій рільничій школі у Дублянах.  А  у 1895 році, порадившись з Іваном Франком, вирушив до Канади з метою вивчення кліматичних і соціальних умов еміґрації українців до цієї країни. Дізнався я про Олеськіва від свого батька Євгена Яворівського, коли він упорядковував матеріали до історико -краєзнавчого нарису про Нову Скваряву, наше з ним рідне село. На жаль, батько несподівано пішов із життя і я відчув, що маю продовжити його справу. Одного разу натрапив там на кілька рядків про те, що у цьому селі народився Йосип Олеськів (посилався батько на Романа Горака). Це мене дуже заінтригувало і ось уже впродовж 20 років я досліджую і популяризую життя і діяльність Йосипа Олеськіва Саме тоді я вирішив докладно ознайомитися з життям та діяльністю свого видатного односельця і опублікувати збірку, до якої б увійшли наукові розвідки про нього і його власні».

Після презентації відбулась концертна програма за участю учнів села Прошової.

Автори та упорядники книги письменник, директор Львівського національного літературно-меморіального музею І. Франка  Роман Горак, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка Степан Качараба, краєзнавці Василь Кучерук, Зіновій Яворівський. Кілька років тому, спілкуючись із давнім товаришем тернополянином, Володимирем Стецем, Зіновій Яворівський, ніби між іншим, згадав за Прошову, за Олеськіва і Франка… Так народилась ідея привезти книгу до згаданого села і розповісти про відомого односельчанина. Долучились до здійснення цього просвітницького проекту жителі громади, інтелігенція, педагоги, громадські діячі. Серед них представники влади і громади – Олег Кохман, Володимир Чубатий та Наталя Бойко.

У книзі чимало цікавезних публікацій. Особливо «Щоденник Івана Дорундяка» (ретельні записи селянина, який супроводжував Олеськіва до Канади). Листи Олеськіва з Німеччини до Франка. Окремо – листування Йосифи Олеськів із дружиною Франка – Ольгою. Зрештою, кожна стаття заслуговує на осмислене прочитання. А це – понад 400 сторінок.

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зустріч, #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Олеськів, #прошова, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: