Федір Бортняк: «Два роки діяльності в новій об’єднаній структурі – без святкувань, бо роботи та невідкладних питань надзвичайно багато»

Опубліковано:
6 Серпня, 2019

Люблю дорогою на роботу слухати музику на хвилі різних FM-станцій.  І от нині поміж музичних композицій у рекламному блоці чую: «…наше підприємство безкоштовно виготовить для вас протез…». Слово «безкоштовно» звучало ще декілька разів, лише довідку принесіть із відповідних установ. Чомусь здивувала така маркетингова стратегія, бо відомо, що люди реагують на такі слогани. Але безкоштовно у нашому світі нічого не буває. Тому вирішила уточнити, хто ж платить за подібну допомогу людям, для яких життя обернулося важким періодом після травм.

В управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області моє запитання до в.о. начальника управління Федора Бортняка не викликало у нього здивування. Адже відділення цієї установи працюють для найрізноманітніших верств населення, більшість з яких – соціально вразливі. І виплачують допомоги як потерпілим на виробництві, так і застрахованим особам в інтенсивному режимі. Роботи тепер стільки, що часто нема коли говорити про власні досягнення та здобутки. Це як у приказці: коли у працюючому млині нема коли мерзнути.

– Днями Фонд минув дату – два роки діяльності в новій об’єднаній структурі, – зауважив Ф.Бортняк. – Без святкувань і пафосу, бо роботи та невідкладних питань надзвичайно багато. Але я завжди кажу: було б прагнення, бажання працювати, тоді і вихід знайдеться. І шлях. Непосіяне зерно не зійде. Відтак, головне – це не реклама закладу, а довіра та задоволення людей твоєю роботою. Тому акцентуємо найпильнішу увагу в роботі спеціалістів установи на терміновості виплат та безпосередньому контакті зі споживачами послуг, увазі до людей, які потерпіли на виробництві, та їх сімей, і тих, кого на час прикувала до ліжка хвороба.

Як розповів Федір Всеволодович, Фонд фінансує потерпілим на виробництві медичну допомогу, починаючи від оплати діагностики, операцій, і до забезпечення усіма потрібними ліками, гігієнічними виробами догляду, медичним наглядом, протезуванням і відновним лікуванням за прямими наслідками нещасного випадку.

– Працівниками відділень проводилась робота з оновлення індивідуальних програм реабілітації людей з інвалідністю, – продовжив Ф.Бортняк. – Тому спостерігається тенденція до збільшення звернень потерпілих щодо надання медико-соціальних послуг. Постійно роз’яснюють потерпілим на виробництві їх права на забезпечення медико-соціальними послугами. Найчастіше – при особистих зустрічах керівників відділень та управління з виїздом за місцем проживання. Цього року вже відвідали 110 осіб, які поживають у районах нашої області.

Забезпечення потерпілих, які стали особами з інвалідністю внаслідок нещасних випадків на виробництві, здійснюється відповідно до висновку МСЕК за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання та потреби потерпілих у санаторно-курортному лікуванні з урахуванням профілю лікування.

У першому півріччі 2019 року укладено 56 тристоронніх договорів з 15 санаторно-курортними закладами України. Вибір санаторно-курортного закладу здійснювався безпосередньо потерпілими на виробництві. Якісне санаторно-курортне лікування вже отримала 21 особа. Для забезпечення потерпілих технічними засобами реабілітації та ортопедичним взуттям управління виконавчої дирекції Фонду в області співпрацює з різними підприємствами, які за кошти Фонду виготовляють протези та інші засоби реабілітації. Також оплачується для цих категорій громадян спеціальний медичний та постійний сторонній догляд, побутове обслуговування.

Загалом за І півріччя 2019 року профінансовано медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві у Тернопільській області на 2,2 млн гривень. А також близько 4 млн грн – на реабілітацію застрахованих осіб після перенесених захворювань. Виплати населенню області допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах та допомоги на поховання становили майже 93,7 мільйона гривень.

Якщо травмі чи хворобі не вдалося запобігти, в першу чергу потрібна максимальна й ефективна реабілітація для того, аби повернутися якнайшвидше до активного життя. Щодо цього тісно співпрацюють структури виконавчої дирекції Фонду в області з головними лікарями лікувально-профілактичних закладів, докладаючи всіх зусиль, аби людина не стала інвалідом на все життя, оздоровилась, змогла хоч частково відновити свою працездатність.

Начальник Теребовлянського відділення УВД ФССУ в області Надія Цубера весною зустрічалася з працівниками Теребовлянської центральної районної клінічної лікарні, розповідаючи їм про переваги профілактики захворювань та виробничого травматизму. 26-річний водій машини швидкої допомоги докладно розпитував, бо мав серйозні проблеми з хребтом. Але так тоді і не скористався можливістю реабілітації. Аж коли потрапив до лікарні у важкому стані і працівники Теребовлянського відділення переконали поїхати в санаторій, вибрав оздоровницю «Карпати». Адже двоє малих дітей потребували здорового тата. Чоловік пролікував хребтові грижі та був дуже задоволений ставленням персоналу і турботою працівників Фонду.

Після лікування його стан значно покращився. Тож, вдвічі приємніше, коли кошти Фонду допомагають людям поліпшити здоров’я. Бо це – неоціненний скарб, який можна зміцнити і примножити. Прийде час, казали ще древні ескулапи, коли  головною метою лікаря буде збереження здоров’я людей, профілактика, а не  намагання  лікувати  їх,  коли  вони  захворіли. Сьогодні кожна людина має право очікувати допомоги від тих, хто покликаний боротися за збереження життя і зміцнення здоров’я людей. Над цим і працюють у нашому Фонді.

Зоряна Замкова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бортник, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #страхування, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: