На Тернопільщині в єдиній на всю Україну каплиці-пантеоні вшанували пам’ять героїв

Опубліковано:
14 Серпня, 2019

На Тернопіллі уже вдруге відбулася Всеукраїнська проща родин загиблих військовослужбовців і ветеранів бойових дій. Тут молитовно вшанували пам’ять героїв, які віддали своє життя за Українську державу в боротьбі з російським агресором. 

Минулого року така ж проща об’єднала родини зі всієї України у Зарваниці. Цьогоріч місцем паломництва стало село Лішня Кременецького району, де торік було освячено каплицю-пантеон героїв АТО. Присвячене паломництво 1030-літтю Хрещення Русі-України. Тривала проща протягом трьох днів – з 5 до 7 серпня.

Спільну молитву склали родини загиблих на Донбасі бійців з Тернопільської, Львівської, Луганської, Чернігівської, Житомирської, Черкаської, Харківської, Одеської, Херсонської, Рівненської, Кіровоградської, Волинської, Хмельницької областей, Києва, родини Героїв Небесної сотні, представники обласної та районної влади, паломники з Кременця та сусідніх сіл. 

Архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор звершив Божественну літургію у каплиці-пантеоні та освятив пам’ятник бійцям, котрі поклали життя на війні з російськими окупантами. 

Під час Богослужіння біля кам’яного хреста звучали імена Героїв з усіх куточків нашої держави. Опісля владика Нестор звернувся до присутніх з проповіддю, в якій зазначив, що свята праведна Анна здавна збирає людей на молитву біля цілющого джерела, названого на її честь. А останні кілька років духовенство і миряни прибувають у Лішню, аби в єдиній на всю Україну каплиці-пантеоні помолитися за упокій душ Героїв.

«Ми молилися за тих, кого тілесно з нами нема, але їхні імена написані на стінах цієї каплиці. Вони живі не тільки в нашій пам’яті, а й у Царстві Небесному. І якщо з часом у людській пам’яті стираються імена, то Господь ніколи ні про кого не забуває. Він оселив наших полеглих захисників у Своїх небесних оселях, щоб вони молилися за нас, за свій народ, землю, країну. Віримо, що їхніми молитвами Господь подасть нам перемогу, мир і краще майбутнє Української держави», – зазначив архієрей.

Представники влади подякували родичам загиблих і запевнили присутніх, особливо гостей з інших регіонів, що у цій каплиці-пантеоні на Тернопільщині постійно звучить молитва за світлі душі усіх наших Героїв.

Будівничий каплиці-пантеону прот. Андрій Любунь подякував усім, хто прибув у Лішню, хто долучився до організації Всеукраїнської прощі, а особливо – рідним загиблих, завдяки подвигу яких ми маємо змогу прославляти Бога на мирній землі. 

Варто додати, що пам’ятник поруч із єдиним в Україні храмом-пантеоном виготовили і встановили силами волонтерів. Авторами ідеї є прот. Андрій Любунь, тернопільський волонтер Василь Романський і майстер із Сєвєродонецька Луганської області Олексій Моїсеєнко. Меморіальна композиція, окрім кам’яного хреста, складається із карти України, до якої з-за східного кордону тягнеться «лапа» агресора. Ще один елемент пам’ятника – меч, який відрубує цю загребущу «лапу». Вочевидь, автор композиції використав відомий євангельський вислів, що хто взяв до рук меча, від меча і загине. До речі, ці скульптурні елементи Олександр Моїсеєнко виготовив з осколків «Граду» та інших боєприпасів, якими окупанти обстрілювали українську землю.

Всеукраїнська проща родин загиблих героїв тривала на Кременеччині впродовж двох днів. Для паломників була організована багата культурна програма, екскурсії визначними місцями краю.

– Протягом трьох днів на Тернопільщині все робили для того, щоб ми відчули: люди пам’ятають про нас, про наших дітей і роблять усе для того, щоб гідно увіковічити їх пам’ять, – щиро висловилася одна з учасниць прощі та подякувала тернополянам.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Христина ЧАПЛИНСЬКА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #каплиця, #молитва, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: