Андрій Крисоватий: «Пріоритет нині – це якісна освіта для студентів»

Опубліковано:
23 Серпня, 2019

Ще зовсім трішки — і місто прокинеться від літнього сну, а студенти наповнять його своєю енергією та життєрадісним гамором.

Чи не найбільше їх у нашому місті «злетиться» до Тернопільського національного економічного університету — здобути тут насамперед фахові знання, знайти вірних друзів, хороший колектив, цікаво і з користю провести студентське життя у стінах вишу… Достатньо завітати сюди і на власні очі побачити кількість тих, хто обирає цей перспективний та прогресивний заклад вищої освіти… «Університети нині не беруть участі у відборі абітурієнта. Абітурієнт сам вибирає. Тому завдання освітнього центру – показати себе, тобто бути впізнаваним серед інших. Треба показати, що ти найкращий, тоді до тебе прийде абітурієнт», — зазначає ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий. З Андрієм Ігоровичем нині ми говоримо про те, чим приваблює абітурієнтів Тернопільський національний економічний університет, про нові досягнення ТНЕУ та виклики часу, з якими нині стикається очолюваний ним заклад.

— Нині проблема обласних центрів у тому, що більшість випускників шкіл хочуть їхати до Львова, Києва, багато бажають навчатися за кордоном. Як  продемонструвати їм, що ТНЕУ нічим не гірший від столичних і регіональних?

— Про це свідчать насамперед рейтинги, адже ТНЕУ завжди в ТОП-10 усіх закладів вищої освіти України, а за окремими параметрами ми посідаємо 3-4 місця. Дуже багато батьків звертаються до мене із запитанням: «Де краще вчитися нашим дітям –  за кордоном чи у вашому університеті?» Я відповідаю: вибір за вами, але в нас створені всі умови для того, аби, навчаючись у Тернопільському національному економічному університеті, студенти мали можливість пізнати навчання і в інших навчальних закладах. Є дуже багато цікавих програм. Найцікавіша з них – «Еразмус+», завдяки якій студент нашого зво має можливість паралельно навчатися (брати участь у семестровому стажуванні) в університетах інших держав. Тільки за 2018-2019 навчальний рік 147 наших студентів скористалися  цією програмою, причому 18 з них так добре зарекомендували себе, що залишилися там продовжувати навчання на безоплатній основі. У нас також реалізовуються програми двох дипломів, зокрема, з Дрезденським та Вроцлавським університетами. Нині ТНЕУ успішно співпрацює з 72-ма зарубіжними зво, а тісніше, де студенти можуть навчатися і стажуватися, – з 41-им. У цьому, власне, і полягає завдання зво – наближатися до потреб нашого студента.

— Бути в тренді – це гасло сучасної та прогресивної людини. Будучи професором, доктором економічних наук та ректором університету, ви берете участь у студентських флешмобах та спортивних марафонах… Як вам це вдається?

— Я є тією людиною, яка любить свою справу і віддана їй. Моя робота – це моє життя! Бути в тренді – це йти у ногу з часом, бути сучасним керівником, рухатись уперед. Що для цього потрібно? Особисто для мене – це бути відповідальним. Відповідальним за університет. Відповідальним за студентів. Відповідальним за справу, якій присвятив своє життя. А ще, бути в тренді – це прислухатися до молоді та бути разом зі студентами. Бо коли ти бачиш поруч з собою молодих, успішних, енергійних, заряджених на позитив людей, ти розумієш, що можеш зробити набагато більше разом з ними.

—  Андрію Ігоровичу, зважаючи  на ваш життєвий досвід, на вашу думку, яким повинен бути нині студент, аби відповідати вимогам суспільства?

— Юнаки й дівчата всіх часів мають схожі радощі й проблеми.  Молодь залишається молоддю – і її життя має бути максимально насиченим та цікавим.   У нашому університеті такий мікроклімат, що легко дихається й радісно твориться всім!  Ми – університет для студентів. Майбутнє належить молодим. Саме вони здатні генерувати прогресивні ідеї, ініціативи та якісні перетворення в суспільстві. Я хотів би, щоб роки, проведені в стінах нашого вишу, стали для студентів стартовим майданчиком у професійній кар’єрі та громадянському житті. А ми, у свою чергу, зробимо все можливе, щоб роки проведені у ТНЕУ, стали для них незабутніми та яскравими!

– Що чекатиме студентів, котрі оберуть ТНЕУ?

– Наш університет розробив платформу, що базується на п’ятьох складових. По-перше – це освітня платформа. Коли студент обирає фах, він повинен бути впевнений у своєму виборі. Проте нині, коли абітурієнт подає документи до зво, він вибирає сім пріоритетів із чотирьох спеціальностей. Скажімо, певна спеціальність йому подобається більше, але ймовірність проходження на бюджетну форму навчання на іншій спеціальності вища. Тому ми надаємо студентові можливість вступити, а після першого курсу, якщо є така потреба, змінити спеціальність. По-друге – обов’язковою умовою навчання у нашому університеті є розвиток комунікативних навиків. У сьогоднішньому світі без комунікації фахівцеві дуже важко реалізувати себе у будь-якій сфері. По-третє – обов’язкове знання кількох іноземних мов, без цього нині нічого не можна досягти на  реальному ринку праці.  Саме тому багато наших українських студентів навчаються на англомовних програмах разом з іноземними студентами. По-четверте – патріотичне виховання. По-п’яте – можливість реалізувати свої спортивні та творчі таланти. Для цього у нас функціонують спортивні секції з найрізноманітніших видів спорту та 11 колективів художньої творчості. І звісно, комфортні умови проживання нашого студента – це також пріоритет. Власне, пріоритет нині – це студент. Якщо колись треба було студента змушувати вчитися, то тепер ці часи вже в минулому. Студентові треба створити умови і можливості. У нашому закладі все це є.

– Спеціалістів яких галузей нині готує Тернопільський національний економічний університет?

– ТНЕУ – багатопрофільний навчальний заклад, тож говорити, що ми тільки економічний університет – недоречно. У нас є вже 11 галузевих програм, окрім економіки: право, міжнародне право, соціальна робота, соціальне забезпечення, психологія, педагогіка, торік відкрили агрономію, кілька років готуємо фахівців з екологічного напряму, понад 10 років – спеціалістів з IT-технологій, причому вони отримують у нас не просто технічні знання, а вміння їх використовувати у різних сферах. Звичайно, пропонуємо і класичні напрями –  менеджмент і публічне управління, паралельно розвиваємо нові підходи до економіки, зокрема, експертиза землі, економічна експертиза бізнесу. Все те, що на часі. Всі напрями підготовки, що є в ТНЕУ, дозволять випускнику обов’язково себе реалізувати. І те, що торік 72% випускників університету працевлаштувалися, – красномовно свідчить про це. Багато наших успішних випускників мають власний бізнес, багато працюють у державницьких структурах. Є також багато зацікавлень роботодавців щодо цільової підготовки. Скажімо, торік з міською владою ми започаткували регіональне замовлення: міська влада замовила у нас юристів, фахівців з бухгалтерського обліку, оплативши за їхнє навчання з подальшою умовою праці у структурах міської ради. Маємо багато угод і з об’єднаними територіальними громадами. Це свідчить про те, що нам довіряють. Зрештою, у нас є дуже багато студентів старших курсів, які вже працевлаштовані! Надзвичайно приємно констатувати, що є динаміка працевлаштування за фахом. Колись всі хотіли працювати будь-де, лише б мати гроші. Нині ж багато студентів уже після третього курсу працюють за фахом.

– Ким із випускників особливо пишаєтеся?

– За нами уже закріпився статус президентського зво. Так, з наших стін вийшов один президент, один прем’єр-міністр, голова Нацбанку, заступники міністрів, члени уряду та народні депутати. Дуже багато наших випускників зуміли успішно реалізуватися. Хочу подякувати усім випускникам, які долучаються до підтримки нашого закладу. Скажімо, один випускник факультету комп’ютерних інформаційних технологій подарував нам 24 комп’ютери, а представники бізнесу, пов’язаного з нафтопереробкою, взяли до себе на роботу 22 наших випускників. Цей зв’язок дає мені можливість говорити, що наші випускники, отримавши диплом і чогось досягнувши в житті, вдячні нам і готові допомагати новим випускникам, які виходять з ТНЕУ. Тож усі наші випускники – наша гордість.

Марина Стах

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Андрій Крисоватий, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ТНЕУ
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: