Тернопільські лікарі: «початок осені – саме час їсти кавуни, тепер вони безпечні»

Опубліковано:
5 Вересня, 2019

Тернопільські лікарі, зауважують, що якщо на початку на всередині літа вони не рекомендували їсти кавуни, через наявність у них великої кількості нітратів, то в кінці літа, а ще краще – зараз, на початку осені, – якраз радять вживати кавуни. У цю пору, вони уже природньо достигли, їх дозрівання уже «не потрібно пришвидшувати за допомогою хімікатів», тому їсти їх тепер безпечно. 

«….Наприкінці літа і початку осені нам удвічі везе – настає пора кавунів. Адже кавун – це не просто ласощі, але і, між іншим, дуже корисний продукт, що володіє масою цілющих властивостей.

Склад кавуна вражає: 90% води, 12% цукру (фруктоза, глюкоза, сахароза), лужні і пектинові речовини, білки, корисні мінерали – фосфор, залізо, магній, натрій, кальцій, калій, і безліч вітамінів (B1, B2, B3, B6, B9). Та кавун не просто джерело корисних речовин, він ще і дуже смачний. Кісточки кавуна також корисні, адже багаті жирною олією, що складається з лінолевої, ліноленової і пальмітинової кислот. А калорійність кавуна взагалі смішна! Всього 38 ккал в 100 г. Саме тому кавун дуже часто і використовують для схуднення в період розвантажувальних днів.

Найчастіше кавун їдять як десерт, але якщо врахувати, що він на 90% складається з води, то без проблем можна зробити кавуновий сік. Інколи кавун вживають з білим або чорним хлібом. Його додають в салати, десерти, морозиво, з нього роблять смачні коктейлі, а із скориночки кавуна можна приготувати варення, також кавун консервують і інколи навіть солять.

Кавун дуже корисний для сечової системи. Він практично не містить кислот і солей, зате багатий лугами. Тому лікарі рекомендують вживати кавун тим, у кого є ризик виникнення оксалатних або уратних каменів в нирках. Також не пошкодить кавун при циститі, нефриті, пієлонефриті. З’їдайте до 2-х кг в день або пийте свіжий кавуновий сік (наприклад, на 2 склянки соку візьміть 1 ложку меду).

Кавун дуже багатий магнієм, вам досить з’їсти 150 г кавуна в день для задоволення добової норми в магнії. Особливе це корисно людям, які страждають на артеріальну гіпертонію. До того ж кавун прекрасно допомагає вивести з організму холестерин, що необхідно при серцево-судинних захворюваннях.

У кавуна найсильніші сечогінні властивості. Цю дію на організм виявляє не тільки м’якоть кавуна, але і скоринка. Ви можете приготувати з неї відвар, який допоможе впоратися з набряками при захворюваннях нирок, серця. До того ж ви можете робити такі відвари круглий рік – висушена в духовці скоринка зберігає свої властивості надовго. Щоб приготувати відвар, залийте суху скоринку водою в співвідношенні 1:10, прокип’ятіть протягом 5 хвилин. Остудіть і процідіть відвар. Приймайте по півсклянки 3-4 рази на день. Також цей відвар корисний при ревматизмі і подагрі.

Ще кавуновий сік допомагає розчинити і вивести з печінки токсини. Тому, якщо людина страждає на хронічні захворювання, або сильно отруїлася, або приймала сильнодіючі препарати, антибіотики – поїсти від душі кавунів буде незамінним лікуванням. Тобто можна сказати, що кавуни допомагають швидше вивести з організму ліки.

Кавун дуже багатий залізом, він поступається за вмістом цієї речовини лише шпинату і листю салату. А кавунове залізо найлегше засвоюється організмом. Таким чином, кавуни є вірним помічником в лікуванні і профілактиці анемії.

У той же час, звертаємо Вашу увагу на те, що останнім часом за результатами епідрозслідувань випадків гострих кишкових інфекцій серед населення в епіданамнезі фігурує споживання кавунів.

Якщо Ви куштували кавун в середині літа, то могли отруїтися ним із-за наявності в ягоді залишків пестицидів та нітратів, які використовувалися для їх швидкого дозрівання. Проте сьогодні також існує небезпека отруєння навіть тієї ягодою, яка була вирощена в період природніх термінів їх повного дозрівання. Ви бачили, в яких умовах продаються і транспортуються кавуни? Ягоди, що перевозяться у відкритій машині, вже точно не будуть чистими. Окрім того зверніть увагу в яких умовах їх реалізують. Дуже часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж придорожніх трас, де ягоди зберігаються навалом прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість солей важких металів від автомобільних вихлопів.

Незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку або в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Вона може містити частинки пилу, ґрунту, іншого бруду. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати кишкові розлади. Розлади шлунково-кишкового тракту можуть також з’явитися навіть тоді, коли ми скуштували кавун чи диню, в результаті порушення їх цілісності та тривалого чи неправильного зберігання. М’якоть кавуна містить велику кількість поживних речовин, в тому числі легкозасвоювані цукри, які є прекрасним середовищем для мікроорганізмів, що викликають бродіння, а тим паче під плівкою і прямо на сонці без наявного холодильного обладнання. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання. Купуйте тільки цілий кавун. При цьому з’їсти його краще відразу цілком, не варто розтягувати задоволення. Якщо ж у вас залишилося трохи кавуна, то зберігати його потрібно тільки в холодильнику не більше доби.

Щоб уникнути отруєнь надаємо наступні рекомендації:
– купуйте баштанні в спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Адже саме тут можуть реалізовувати ті баштанні, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
– запитуйте у продавця щодо наявності документу, в якому вказано вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
– вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик повинен бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все саме корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями – це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда;
– ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
– перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
– не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;
– не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти;
– зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції.

Державна установа «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» також проводить дослідження баштанних культур та овочевої продукції на вміст нітратів на договірній основі. Бережіть себе і бувайте здорові!», – розповідає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кавун, #лікар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: