Привиди Чорткова: Найбільш містичний замок Галичини та Поділля

Опубліковано:
12 Вересня, 2019

Чортківський замок, відомий також як Замок Гольських, має багату історію. Він був сконструйований і побудований в XVI столітті неподалік від річки Серет. Вважається, що свою назву замок отримав від першого володаря Єжи Чортківського. Однак існують і містичні версії. Так слов’яни були впевнені, що замок носить ім’я Чорнобога. На його честь була також названа прилегла Чорна долина.

Моторошні легенди Замку

Протягом багатьох років маєток переходив від одного до іншого хазяїна, але з кожним століттям підкріплювалася містична слава Чортківського замку.

Існує легенда, в якій йдеться, що давним-давно в стінах Чортківського замку були замуровані заживо шляхтич і чернець.

Одні кажуть, що це було їх покарання за непослух, а інші стверджують, що правителі замку вірили у магічні сили, а цих людей обрали жертвами. Сталось це тоді, коли місяць був уповні, на календарі було 13 число.

Читайте також

Тернопільський замок – пивна столиця Речі Посполитої
Як пиво та «бойові корови» врятували Теребовлянський замок
Бучацький Замок – тут заснували Українську державу

Ніхто не знає, правда це чи ні, а більше цих двох людей у замку не бачили.

Також кожен господар залишав тут свій кривавий слід, після чого в даний час розваленими коридорами блукають примари. Існують навіть кілька очевидців, які запевняють, що бачили привидів.

Одне з оповідань місцевого жителя: «Сидів ввечері біля ганку, і раптом чую дивний звук, ніби хтось плюється. Повертаюся і бачу, як дівчина йде по моєму саду в білій сорочці. Я їй: «Виходь!», А вона від мене вглиб двору, до замку. Добре, думаю, зараз ти сама у мене вибіжиш! Дістаю газовий балончик, знімаю ковпачок, і «пффф!» – Випускаю струмінь у бік фігури. А біла пляма, яку я прийняв за сорочку, опускається до землі і розчиняється. Пізніше таку ж білу постать моя тітка бачила!».

Ще одна легенда про привида сягає своїм корінням у XIX століття. Одна мешканка села щоночі бачила страшний сон. З нею розмовляв покійний чоловік, який благав її знайти в одній зі стін Чортківського замку його тіло. Привид хотів, щоб його тіло поховали за всіма релігійними звичаями. Спочатку всі вважали жінку божевільною, але коли до неї прислухалися, то були шоковані. В одній стіні насправді виявили скелет чоловіка. Після досліджень виявилося, що це святий Теофіл, якого було заживо замуровано турками.

Містичне пиво

Важливим є і той факт, що Чортків завжди заливають дощі. Якщо в сусідніх селах немає ні краплі і ясне небо, то біля Чортківського замку завжди опади. Це одна з причин, чому Чортків з часів Середньовіччя славився своїм пивом. Пивоварня була розташована на території Замку і воду для пива брали з місцевих глибоких колодязів. Пиво та хмільний мед з Чорківського замку користувалися популярністю в місцевих мешканців і гостей Чорткова. Ці напої надавали додаткову силу та енергію. Таке ось містичне пиво з містичного замку.

Вже у наш час Чортківський замок віддали Міністерству регіонального розвитку і будівництва як складову частину національного заповідника “Замки Тернопілля”. Почалися відновлювальні роботи. Архітектурна майстерня склала дуже цікавий проект відновлення твердині. Наразі почищено зовнішні стіни, закладено камінням входи до цокольного поверху палацу.

16 серпня 2015 р. в замку було проведено фестиваль “Гольський-фест” – волонтери збирали кошти на АТО, місцеві і всеукраїнські зірки тішили публіку, біля замкових стін розгорнувся сувенірний ринок. Цього ж року тут у серпні тут відбуватиметься МотоРокПікнік, де показуватимуть фільми, відбудеться фестиваль рок-музики та мотопробіг.

Так що не має сумнівів: привиди замку будуть лякати людей ще довго. У тому числі й завдяки проекту «Подорожуй з Тернопільським» від торгової марки пиво «Тернопільське».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #замок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пиво, #подорожуй, #тернопіль, #тернопільське, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: