Зоряна Замкова

Зоряна Замкова

журналіст, письменниця

Де горілка – там і сльози

26.09.2019 21:45   Джерело: TeNews
Автор : Зоряна Замкова

Зайвий алкоголь — ефективний засіб скорочення життя. Але хто з тих, які люблять «причаститися», вважають, що випили зайве? Тим більше – на роботі.

Це вже пізніше, коли станеться біда, прокручують події, наче кіноплівку, у зворотному порядку. І журяться: якби знаття, то б і не дивився на пляшку оковитої, не те, щоб випивати на робочому місці. Аби побачити все тверезими очима, треба гірку чашу випити до дна.

Ніхто не знає, де його біда чекає. Та якщо люди, поки нещастя не сталося, думати про свою безпеку не хочуть, працівники Фонду соціального страхування України не забувають про всі можливі чинники попередження виробничого травматизму. Така у служби страхових експертів з охорони праці робота.

Найчастіше трапляються нещасні випадки при керуванні автомобілем у нетверезому стані. Людина за кермом – і так джерело підвищеної небезпеки, а тим більше в стані алкогольного сп’яніння. Вони ризикують не лише своїм життям. Вони ризикують життям кожного, хто трапиться на шляху, – нашим із вами. Наших з вами дітей. Чи винні ті, хто опинився на шляху горе-водія? І неможливо після аварії змінити минулого, неможливо повернути здоров’я і життя. За останній час таких випадків, на жаль, побільшало: буквально за десять днів (станом на 26 вересня) на автошляхах Тернопільщини трапилось 9 випадків ДТП з потерпілими, в яких смертельно травмувалося четверо осіб.

Читайте також

В Гусятині у хліві на власному гсподарстві під час пожежі загинув чоловік
У Лановецькому районі 88-річну бабусю знайшли мертвою на кладовищі
У Борщові загинув працівник електромереж

 Не так давно трапився страшний випадок із чоловіком, який їхав на велосипеді. Виконував ремонтні роботи в школі Тернопільського району. Багато чого треба було встигнути до початку навчального року. В обід потерпілий сказав, що йому потрібно з’їздити додому в особистих справах. Сів на велосипед і поїхав до жителя села, взяв у нього збрую для коня та подався додому. Але на той час чоловік вже мав у крові 1,55 %  проміле алкоголю. Збруя заплуталася в колесі, воно заклинило і чоловік  впав, смертельно травмувавшись.

Отак і позбавляли себе життя люди, як кажуть, на рівній дорозі. Чимало нещасних випадків на будівництві теж трапляються через надмірну любов до горілки. Працівник проводив малярні роботи фасаду виробничого приміщення в Тернополі. Зі слів самого потерпілого, після обіду він спустився в підвальне приміщення, де вжив 150 грам горілки, взяв приставну драбину та продовжив виконувати роботу. Зрозуміло, втратив рівновагу та впав разом із драбиною. Керівництво товариства рекомендувало потерпілому поїхати в травмпункт лікарні, проте чоловік відмовився від госпіталізації. Наступного дня стан його погіршився і з’ясувалося, що у нього перелом шийки стегна. Принаймні, чоловік залишився живим.

Ця робота в стані алкогольного сп’яніння стала для робітника подією, яка надовго вклала до лікарняного ліжка. І ні відповідальний на підприємстві за безпеку праці не відсторонив захмелілого працівника від службових обов’язків, ні власний здоровий глузд не зупинив чоловіка.

І таких випадків можна назвати чимало. Зрозуміло, відповідні служби видають акти-приписи, складають акти-протоколи про адміністративне порушення посадових осіб, накладають штрафні санкції згідно з буквою закону. Потерпілі отримують страхові виплати від Фонду.

«Смертельні випадки тягнуть за собою чималі суми виплат сім’ям, годувальники яких загинули на виробництві, – розповідає заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Григорій Радзіх. – Дійсно, чи винні діти, що їх батько заглядав до чарки. Бувають випадки, коли працівник приходив на роботу у стані алкогольного сп’яніння і відсторонювався від службових обов’язків, проте за годину-дві знову самовільно повертався на службу, немов шукав смерті.

Побутове пияцтво – справа суб’єктивна. Хоч потерпають від оковитої не лише ті, хто мудріють у похміллі, але й їх сім’ї, родичі. Пияцтво на виробництві – проблема набагато серйозніша. У цьому випадку можуть потерпіти не лише любителі спиртного. Чарка горілки – ківш лиха. Люди гинуть не від впливу виробничих факторів, а через порушення трудової та виробничої дисципліни. Якщо людина випиває в робочий час – хіба це може бути в інтересах виробництва?

Уже писали про випадок, коли в Тернополі на будівництві з висоти восьмого поверху впав чоловік. Потерпілий виконував певні роботи, а через деякий час впав у шахту ліфта. Загиблий під дією алкоголю послизнувся на свіжозалитому бетоні, не втримався та зірвався в шахту. Від отриманих травм він помер на місці події. Йому було лише  сорок  п’ять  років…

До яких пір, незважаючи на вимоги Закону України «Про охорону праці», у ст. 14 якого зазначено: «Працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці...», ми будемо дозволяти п’яницям легковажити як своїм, так і життям оточуючих?!».

У житті, як на довгій ниві, – без сліду нічого не минає. Необережність – це основна причина, коли професіонал може втратити не тільки роботу, але й здоров’я. За даними Фонду соціального страхування України лише за І півріччя 2019 року на теренах країни від травм на виробництві потерпіло до 2,3 тисячі працівників. Із них 56 осіб, або 2,4 % перебували у стані сильного алкогольного сп’яніння. Кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 9,2 % порівняно з аналогічним періодом 2018 року.

«Фонд соціального страхування України вже багато років постійно працює над профілактикою виробничого травматизму, поширенням позитивного досвіду, – продовжує розмову Григорій Радзіх, – ведеться пропаганда безпечної праці у ЗМІ. Страхові експерти з охорони праці йдуть на підприємства, в установи, організації, спілкуються з працівниками та керівництвом, надають допомогу в управлінні системою охорони праці, працюють у комісіях із розслідування нещасних випадків. Це помічники кожного відповідального працівника за охорону праці на виробництві.

Але буває, що відповідальні особи підприємства не є відповідальними: не усувають від роботи працівника в стані алкогольного сп’яніння, що часто завершується непоправним. Як от у випадку, який нещодавно стався в одному з  районів області. Бригада перестеляла бруківку, яка осіла після ремонту водогону. Працівники після завершення роботи повернулися на підприємство.  Один із робітників при висадці з вантажного автомобіля, перебуваючи в стані  алкогольного сп’яніння, втратив рівновагу та впав, отримавши важку травму ноги.

На жаль, багато роботодавців повертаються обличчям до охорони праці вже після нещасного випадку. І скільки б не обговорювали проблему пияцтва на виробництві на сторінках преси, скільки б не наводили жахливих прикладів – це буде малоефективним, поки відповідальні за безпеку праці особи, керівники підприємств та організацій не зрозуміють: розмовами тут не допоможеш. Відповідні служби мають штрафувати порушників на крупні суми, а за систематичне зловживання алкоголем навіть звільняти з роботи. Тоді  напрацювання в напрямі виробничої дисципліни та попередження травматизму не будуть сізіфовою працею».

Зоряна Замкова.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі