У Збаражі замок знову взяли в облогу: минуло 370 років з часів вирішального штурму

30.09.2019 21:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра
У Збаражі замок взяли в облогу. Знову лунали постріли з мушкетів та гармат. Хмари диму огорнули усіх, хто прийняв участь у реконструкції облоги, яка відбувалась майже два місяці саме тут під стінами Збаразького замку 370 років тому у 1649 році. Хоча військові дії під проводом гетьмана Богдана Хмельницького тривали влітку, відзначити дату вдалої військової операції української визвольної боротьби вирішили 29 вересня. Ідею подали у вигляді проєкту "Битва за Незалежність. Збараж 1649 р." на конкурс "Малі міста - великі враження" Міністерства культури України. І як переможець проєкт отримав фінансування. Команди реконструкторів представили різні групи людей, які приймали участь в облозі. Команди союзників - козаків та татар під стінами замку у рові і польського війська, яке зайняло місце поряд з гарматами на мурах замку. Також у замку можна було зустріти «паничок», саме такі ролі грали працівниці музею "Збаразький замок". 

Тисячі глядачів зібрались навколо арени майбутньої битви. Люди стояли на сходах, що ведуть на мури замку, на мості, що веде до замку, на парковій алеї, що проходить біля замкового рову. Розпочалось дійство козацьким маршем, а на мури вийшов сам Богдан Хмельницький з гетьманською булавою: "На Збараж, товариство, гей, на Збараж!" закликав гетьман.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Першими вправність справжніх козаків показали учасники Старокостянтинівського кінно-спортивного клубу "Козацький герць"" під керівництвом Федіра Лаврова (Хмельниччина). Зовсім юні вершники вправно керували своїми кіньми, вибудовували триповерхові композиції, показували справжню козацьку верхову їзду. Вісім вершників захопили своїм виступом глядачів, Серед них була одна дівчина-вершниця Олена Хомяк: "У клубі займаюсь шість років. До виступу готувались два тижні". 

"І закипіла, Гнізна, закипіла. Змішались коні, люди і дими...." - на зелену галявину замкового рову вийшли реконструктори зі Збаражу (Клуб історичної реконструкції), Тернополя, з Кам'янець-Подільського військово-історичного товариства, будинку культури Розношинці (Збаразького району) і саме тоді залунали вибухи і постріли. Штурм вдався не відразу. Козацьке військо декілька разів відступало, забираючи з собою "вбитих" та "поранених" товаришів. "Бій" тривав під стінами замку, а потім за допомогою драбин "козаки" такі взяли штурмом мур і вже бились на шаблях з "поляками", що нещодавно стріляли з гармат. Наприкінці штурму усіх "козаків" та "союзників-татар" гетьман відправив на Зборів, де згодом і відбулась вирішальна битва. Замикали колону українського війська поважні козаки зі Зборова - народного самодіяльного аматорського хору ім. Івана Богуна. Саме їх пісні надихали українське козацтво перед штурмом Збаразької твердині. До речі, обладунки реконструкторів лицарів важать до тридцяти і більше кілограмів. 

null

 

null

 

null

 

null

Усього у театралізованому дійстві прийняли участь біля двухсот людей. Автор віршів член національної спілки письменників України Володимир Кравчук (м. Збараж), режисер-постановник театралізованого дійства заслужений працівник культури України Олег Гафткович.

У замковому парку на гостей свята чекала польова кухня - пригощали гречаною кашею з "тушонкою". У 17 годині розпочався виступ Національного академічного народного хору ім. Г. Верьовки.

Олена Мудра
Фото: Олег Кіналь, Михайло Урбанський, Олена Мудра

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі