«Олігархи у мене всі за спиною сидять», – інтерв’ю з народним депутатом Ігорем Василівим з фракції «Слуга Народу»

Опубліковано:
1 Жовтня, 2019

Донедавна він був досить активним громадським активістом, виявляв корупцію в органах державної влади та місцевого самоврядування, тривалий час очолював Тернопільський осередок Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан». Нині – вже й сам отримав представницькі владні повноваження. Він – народний депутат України ІХ скликання, обраний по одномандатному окрузі №164 з центром у Збаражі, – Ігор Василів.

Переміг «автомайданівець» на окрузі в Михайла Головка, який дві парламентські каденції обирався в нардепи. Безперечно, додало голосів Ігорю Василіву те, що по мажоритарці його висунула політична партія «Слуга Народу».

Він лише місяць на роботі з моменту прийняття присяги народного депутата. Втім, уже постає цікавість: чи, належачи до монобільшості, зуміє Ігор Василів наступного року реалізовувати свої обіцянки, дані виборцям.

Крім того, українські медіа уважно відслідковують ситуацію у фракції «Слуги Народу». І час від часу появляються публікації про ту чи іншу обстановку в середині «команди Зе».

Тож чому Ігор Василів приєднався до команди президентської партії, чи справді ламався «зелений принтер», яке його ставлення до «люстрації» керівника Офісу Президента Андрія Богдана, де сидять олігархи в парламенті та з якими проблемами звертаються виборці? Про це дивіться в інтерв’ю з народним депутатом Ігорем Василівим.

(Розмова відбулася 26 вересня)

Кілька питань-відповідей з інтерв’ю

Про лібертаріанство

– Якщо ви говорите про основу партії, це напевне її ідеологія, яка об’єднує людей. На початку політичної кампанії, парламентської саме, прозвучало, що партія «Слуга Народу» є за ідеологією лібертаріанці. Що це означає і чи настільки ви є прихильник цієї ідеології?

– Ви де це прочитали?

– Це було в коментарях, якщо не помиляюся, в пана Стефанчука.

– Я вам ще раз кажу, що я не в партії, тому не знаю як там Стефанчук буде будувати лібертаріанство і що він хоче тим всім сказати. Коли буду приймати рішення, що буду вступати в партію,я обов’язково прочитаю, що таке лібертаріанство і хай він мені пояснить, в якому баченні це все розуміє. Не готовий говорити про структуру партії, про ідеологію. Я думаю, що зараз взагалі її немає. Все таки це за спільними цілями об’єднання людей. Якщо про лібертаріанство говорити, то вам буде зараз важко мене розговорити. Не знаю, що таке лібертаріанство і не дуже цікавився, якщо чесно.

Про «люстрацію» Андрія Богдана

– Якщо говорити, що політична партія не має свого політичного минулого, то, практично, багато людей від «Слуги Народу» своє політичне минуле має, зокрема Андрій Богдан. І ви, як людина, яка активно брала участь в люстрацій них процесах, підтримували процедури люстрації, у той же час Андрій Богдан став керівником Адміністрації Президента, згодом було змінено назву на Офіс Президента. Нема до вас зауважень, як до людини, що підтримувала люстрацію?

– Є. Я маю зауваження до цього. Я рахую, що він не мав права. Рахую, що він підпадав під закон про люстрацію. Він це не вважає так, я з ним спілкувався про це. Він мені дає свої докази, я говорю, що мені байдуже ці всі докази. Спочатку Петро Порошенко змінив, що вони перестали бути держслужбовцями, ось це й зіграло велику роль потім.  І як виявляється, не можна нічого потім змінити, бо все по закону, хоч це «криво». І в нас є багато… оце є двочитання (закону – ред.). І я проти таких законів, які потім дозволяють мати двочитання або потім хтось якісь правки вносить.

Про олігархів

– Олігархів видно в кулуарах Верховної Ради?

– Вони в мене за спиною сидять.

– І як?

– Досить мерзенне відчуття.

Про бюджет на 2020 рік та зарплати вчителів

– Повернусь до вашої виборчої програми, бюджету та враховуючи заяву Тернопільського відділення АМУ* і співставляючи вашу заяву про те, що у вчителів розмір їхньої зарплати має бути не менше трьох місячних мінімальних зарплат. Враховуючи план бюджету на наступний рік…

– Ви хочете мене по кругу, по цінах…

– Я би хотів зрозуміти чи зможете ви реалізувати свою обіцянку в наступному році.

– Ви розумієте, що ми будемо жити за проектом (бюджету – ред.), які нам написав минулий Уряд? Оцей проект, що зараз, написав минулий уряд.

– Цю тезу чую вперше.

– Я вам кажу,  в нас навіть міністр той самий. Так, як нам пояснював прем’єр-міністр, якому ми довірили управляти країною, що не треба міняти. Тому що пані Макарова в курсі справи, вона прописувала бюджет. В нас був інший вихід: жити «по одній дванадцятій» без бюджету, що не є по закону. А ми постаралися внести по закону до 15-го числа. До 1-го числа розглянути в комітетах. І зараз тільки, після того, як він пройде комітети, перший, звичайно, бюджетний комітет, потім інші і мій також транспорту та інфраструктури, де ми будемо вносити своє бачення і корегування. Десь можна, десь не можна, бо 74 мільярди гривень, про які ви говорите, не означає, що всі підуть на ремонт доріг. Бо це є і експлуатація, і повернення старих боргів…

*Для довідки: 25 вересня на сайті Тернопільського відділення Асоціації міст України опубліковано заяву, в якій ТВ АМУ наголошує про те, що громади Тернопільщини недоотримають майже 180 млн. грн.

Заява звучить під заголовком «Головний фінансовий документ країни на 2020 рік несе загрозу для розвитку місцевого самоврядування».

У змісті заяви наголошувалося, що (цитата): «Великою загрозою для місцевих бюджетів є те, що у проекті Державного бюджету 2020 року відсутня компенсація місцевим бюджетам на:

  • підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, а також підвищення заробітної плати тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Додаткові видатки з місцевих бюджетів складуть 14,6 млрд грн».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ігор василів, #інтерв’ю, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: