Катерина Богуславська

Катерина Богуславська

журналіст, кореспондент, TeNews

Перевірити, чи добре освітлені домівки тернополян, пропонують фахівці Тернопільського лабораторного центру

10.10.2019 00:37   Джерело: TeNews
Автор : Катерина Богуславська

Фахівці Тернопільського лабораторного центру пропонують перевірити, чи добре освітлені домівки тернополян. Лабораторно-інструментальні дослідження визначення рівня освітленості з подальшими рекомендаціями щодо приведення освітлення у відповідності до санітарних вимог працівники центру проводять для того, щоб вберегти зір жителів Тернополя, адже він значною мірою залежить від належного освітлення приміщень, у яких люди довго перебувають.

«Зір - це найдорожче, що є в людини, очима ми сприймаємо навколишній світ таким, яким він є. І саме по цій причині охороні зору дітей потрібно приділяти велику увагу. Питання охорони зору школярів набувають особливо великого значення, так як власне в дитячому віці формується рефракція, яка впливає на рівень зорових функцій і зорову працездатність на всі подальші роки життя.

Але на жаль, як свідчать дані профілактичних медичних оглядів, гострота зору в дітей нашої області щорічно погіршується. Якщо взяти по вікових категоріях, то показник пониження зору серед дошкільнят складає 18,5 на 1000 оглянутих дітей, а вже серед дітей 2-8 класу – 63,7 на 1000 оглянутих і серед учнів 9 – 11 класів – 100. Як бачимо, за час перебування в школі показник зниження гостроти зору зростає у 5,4 рази.

При зоровій роботі дошкільники, школярі мають дотримуватись правил охорони очей. Якщо дитина розглядає картинки, малює при недостатньому або неправильному освітленні, користується незручними меблями, не стежить за своєю поставою, в неї може розвинутись косоокість.

«Куди рідко заглядає сонце, туди часто приходить лікар», - мовить прислів’я. У світлому сонячному приміщенні діти почувають себе бадьорими, працездатними, недостатнє освітлення знижує працездатність. Отже, для формування зору дитини необхідно сонячне світло, але не яскраве, а розсіяне, тому що прямі сонячні промені засліплюють, перегрівають організм. Мерехтливе і сліпуче світло шкідливе для зору, як дітей будь-якого віку, так і дорослих, а також негативно впливає на серцево-судинну систему.

Штори на вікнах не повинні затемнювати приміщення, де перебуває дитина, а тільки захищати його від прямих сонячних променів, створювати рівномірне розсіяне освітлення. Для захисту очей від сліпучого проміння необхідно користуватися жалюзями або щільними, непрозорими шторами пастельних тонів. Не варто тримати на підвіконнях квіти, що затемнюють світло, якщо перед вікнами ростуть дерева, то кожної весни потрібно підрізати гілля, щоб не перешкоджали проникненню світла в кімнату.

Хибною є думка, ніби поєднання природнього і штучного освітлення шкідливе для очей. Науково доведено, що при недостатньому природньому освітленні корисне додаткове штучне.

Згідно Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01) №63 від 14.08.2001 та «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів» №234 від 24.03.2016 р. лабораторний контроль рівня освітленості організовується засновником не рідше одного разу на рік (не менше 3 вимірів у 3-5 приміщеннях).

ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» проводяться лабораторно-інструментальні дослідження визначення рівня освітленості з подальшими рекомендаціями щодо приведення освітлення у відповідності до санітарних вимог.

Просимо звертатися за адресою: м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13 та до територіальних відокремлених структурних підрозділів ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Що перевірити чи добре освітлення в оселі – охочі можуть телефонувати за номером лабораторного центру - у відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень – (0352) 25-24-15», - повідомила лікар з гігієни дітей і підлітків Ольга Гаврилюк.

Катерина Богуславська

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі