Рада ухвалила за основу зміни до Бюджету-2019

19.10.2019 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Верховна Рада України ухвалила за основу внесення змін до закону про Державний бюджет на поточний рік. Відповідне рішення підтримали 273 народних депутати, передає кореспондент УНН.

Урядовий проект закону №2283 щодо змін до бюджету на поточний рік, як вказали ініціатори, необхідний у зв’язку із тим, що у процесі виконання державного бюджету виникли випадки зміни обставин та умов, на основі яких готувався проект Державного бюджету України на поточний рік, які обумовлені обмеженими можливостями спрогнозувати зміни обставин та умов у майбутньому і фактором непередбачуваності, що призводить до зміни відповідних показників бюджету.

Як вказано, виконання Державного бюджету України на 2019 рік свідчить про необхідність вирішення найнагальніших питань шляхом внесення змін до ЗУ "Про Державний бюджет України на 2019 рік".

Проект закону не належить до регуляторного акта та не матиме впливу на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави.

Зокрема, законопроект передбачає виділення 1 млрд грн на погашення заборгованості по зарплатам гірникам, а також додаткові кошти на житло ветеранам АТО. У той же час, проект закону передбачає скорочення видатків на освіту і дотацій аграріям, допомоги сім'ям з дітьми.

Як вказали у пресслужбі Мінфіну раніше сьогодні, зміни до Бюджету на 2019 рік, які уряд схвалив та передав до ВР, дозволять фінансувати програми об’єднаних та нових міністерств.

Зміни, як повідомляється, враховують нагальну необхідність збільшити фінансування за окремими бюджетними програмами, зокрема:

  • додаткове фінансування програми "Реструктуризація вугільних шахт" у сумі 1,0 млрд грн, що дозволить забезпечити вчасну виплату заробітної плати шахтарям та не допустити відключення шахт від електропостачання.
  • уряд підвищив рівень грошового забезпечення військовослужбовців Держприкордонслужби, Служби безпеки, Національної гвардії, Головного управління розвідки Міноборони, Управління державної охорони до рівня виплат у Збройних силах. Відповідно видатки на національну безпеку та оборону буде підвищено на 1,4 млрд грн.
  • збільшено фінансування резервного фонду, створеного для забезпечення державою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, на 500 млн грн.

Також, за даними Мінфіну, було здійснено перерозподіли коштів за різними бюджетними програми:

  • підвищено фінансування соцзахисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (на 354,6 млн грн).
  • збільшено фінансування заходів із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю (на 787,0 млн грн), щоб поліпшити забезпечення таких осіб технічними та іншими засобами реабілітації.
  • збільшено видатки на надання держпідтримки для будівництва (придбання) доступного житла (на 300,0 млн грн).
  • збільшено видатки на надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення АТО/ООС на придбання житла – 200,0 млн гривень.
  • через низьке використання коштів за програмами підтримки АПК їх фінансування буде знижено на 750,6 млн грн.
  • відбувся перерозподіл через затримки у створенні Фонду Президента України з підтримки освітніх та наукових програм для молоді, фінансування якого у 2019 році знижено на 800 млн грн до 200 млн грн.
  • підвищено фінансування програми "Створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту" на 2,2 млрд грн (розпорядник бюджетних коштів – Міністерство внутрішніх справ).

"Аналіз виконання доходів свідчить про те, що доходи від митних платежів цього року не буде виконано через міцніший курс гривні до долара США та євро (фактичний середній обмінний курс за 9 місяців поточного року склав 26,4 грн/дол. США при прогнозному на 2019 рік – 28,2 грн/дол. США). Тому в проекті змін до Державного бюджету на 2019 рік передбачено зниження плану доходів Державного бюджету на 2019 рік на 20,4 млрд грн в тому числі саме через зменшення планових надходжень від ПДВ та імпортні товари та ввізного мита внаслідок зміцнення гривні до долара США та євро", - додали у Мінфіні.

При цьому це зниження доходів, як вказали у Мінфіні, збалансовано зменшенням плану видатків на обслуговування державного боргу на 21,6 млрд грн. "Це стало наслідком не стільки міцнішого курсу гривні до долара США та євро (що пояснює близько 6,3 млрд грн від цього зниження), але передусім це результат правильного та виваженого управління ліквідністю Міністерством фінансів", - зазначили у відомстві. Зокрема, як вказано, було скориговано графік запозичень, знижено середньозважені ставки за запозиченнями як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, а також здійснено перехід на випуск довших інструментів.

При цьому парламентарі вирішили скоротити наполовину строків підготовки законопроекту до другого читання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі