Переглянути ставлення до свого здоров’я

Опубліковано:
30 Жовтня, 2019

Існують тисячі хвороб, але здоров’я – лише одне. І головне для нашого здоров’я, кажуть в народі, щоб серед його ворогів не опинилися ми самі. Бо ніде правди діти, починаємо думати про здоровий спосіб життя та лікування тоді, коли вже стає зовсім непереливки.

Здорові люди – хороші працівники, а відповідно, здорове суспільство – міцна держава. Тому в профілактиці захворювань, у здоров’ї громадян зацікавлені всі – і роботодавці, і самі працівники, і Фонд соціального страхування України, який несе величезні видатки на виплати з тимчасової втрати працездатності. Отож, усім разом варто об’єднувати зусилля.

 «Маємо реагувати правильно на виклики часу, – зауважив в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федір Бортняк, –  шукати у співпраці різних установ та організацій, які виконують завдання профілактичної медицини, раціональне зерно, забезпечувати людину усім необхідним для ефективної праці.

Прийде час, коли головною метою буде збереження здоров’я людей, а не намагання лікувати їх, коли вони захворіли. І для Фонду дієва профілактика виробничого травматизму та захворюваності працездатних осіб вийде на іншу площину. Адже здоров’я населення – це неоціненний скарб держави, який стараннями медиків за допомогою коштів Фонду соціального страхування України намагаємося  зміцнювати і примножувати.

Кожна людина, прислухаючись до себе, здатна звернути увагу на симптоми, вона має лікаря в собі, потрібно тільки вміти допомогти його роботі. При перших ознаках варто звертатись до фахівців, консультуватись, аби не задавнювати хвороби. Бо чимало людей втрачають здоров’я, намагаючись заробити всі гроші, а потім втрачають усі гроші, намагаючись повернути здоров’я. Є й такі працівники, які героїчно з температурою ходять на роботу, поширюючи віруси на здорових колег. А потім дивуються: чому працівники всього офісу перехворіли, ще й лікують ускладнення, адже вчасно не звернулися за допомогою до лікаря.  Коли у нас ламається телевізор чи виникають інші проблеми вдома, ми кличемо відповідного майстра. Чому ж із головним – своїм  життям і здоров’ям – ми поводимося гірше, аніж з речами, читаючи поради, як лікуватися, в інтернеті, слухаючи сусідів та знайомих, але не звертаємось до фахівців?

Ми увійшли в другу половину осені, коли починається сезон захворювань, у який кожен входить зі своїми симптомами та недолікованими застудами. Варто про це замислитись і самим працівникам, і керівникам підприємств та організацій: ми всі – на одному боці боротьби із хворобами».

Згідно з прогнозами фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України упродовж нового епідемічного сезону очікуються дві хвилі підйому захворюваності: у грудні та наприкінці січня – початку лютого, з можливим піком на 4-му тижні 2020 року. За попередній тиждень в області на грип та ГРВІ захворіло 2256 осіб, із них 64,7 % – діти віком до 18 років.

«Згідно із законодавством, – продовжив розмову Федір Бортняк, – перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець, а вже наступні фінансує Фонд соціального страхування України. Крім того, сам хворий витрачає чимало грошей на лікарські засоби, медикаменти, які тепер зовсім не дешеві, не кажучи вже про втрату головного – здоров’я. На виплати за листками непрацездатності за 9 місяців управлінням виконавчої дирекції Фонду в області профінансовано близько 95 мільйонів гривень. А роботодавці за цей період платять удвічі більше.

Як мудро писали ще в античні часи: усуньте причину, тоді пройде і хвороба. Краще вкладати кошти в організацію відповідних умов роботи та відпочинку працівників. Аби людей застудні захворювання турбували менше, слід зробити елементарні речі: убезпечити працівників від протягів, переохолодження. Крім застудних захворювань органів дихання при нещільно зачиненому вікні чи постійних протягах, при низькій температурі у приміщенні можна заробити неврологічні хвороби, які вимагають тривалого і недешевого лікування. Йдеться про міозити, неврити, радикуліти, артрити.

Варто нагадати керівникам підприємств, установ та організацій про необхідність створення відповідних умов праці, які допоможуть уберегти працівників від сезонних хвороб, підвищити опірність організму. Не так важко, зате важливо утеплити, відрегулювати вікна та двері, дотримуватись норм температурного режиму на робочих місцях. Провести вакцинацію (яка обійдеться в кілька разів дешевше), профілактичні огляди працівників, щоб убезпечити людей від хвороб, попередити їх. Роботодавці мають зрозуміти, що профілактика захворювань повертається сторицею.

Фонд спільно з роботодавцями та лікувальними закладами проводить моніторинг виданих листків непрацездатності, аналізує можливості та якість реабілітації, адже разом робимо велику справу, виконуючи завдання з реалізації державної соціальної політики. Фонд переорієнтовано на зручну інституцію для людини і запроваджено адресність програм соціального захисту наших громадян».

За даними моніторингу спеціалістів управління, кількість днів тимчасової непрацездатності за виданими листками непрацездатності за 9 місяців 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилася на 37 тисяч днів. Але в осінньо-зимовий період кількість захворювань раптово зростає, застуди з’являються разом із сирістю та морозами. Гадаю, як роботодавцям, так і працівникам варто переглянути своє ставлення до профілактики захворювань. Бо хвороби приходять і йдуть, а здоров’я, на жаль, лише йде.

Зоряна Замкова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікарня, #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #профілактика, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: