Про гімназію та її знаменитих гімназистів з Тарнополя нагадає нова бронзова пам’ятка

Опубліковано:
13 Листопада, 2019

Знати та пізнавати історію Тернополя допомагає проєкт “Бронзовий Тернопіль”. Поряд з макетом Першої української гімназії на вулиці Сагайдачного відтепер можна доторкнутись до земної півкулі. Так символічно автори скульптури вирішили показати, як випускники гімназії впливали на світ, де робили відкриття та творили добрі справи. Закарбовані імена ще 20 видатних людей, які навчались у першій українській гімназії міста Тарнополя у цікавий спосіб. Кожне ім’я прописане на бронзовій книжці, з книжок складається арка.

null

 

null

Поряд можна присісти та не поспішаючи переглянути імена людей, які багато зробили у різних науках, а саме у математиці, фізиці, філософії, літературі, богословії то що. Земна куля, глобус, як символ того, що нас об’єднує, і нагадування, що таланти цих людей різних національностей працювали для всього людства у різних країнах світу. Така бронзова пам’ятка з’явилась завдяки співпраці творчих людей. скульпторів, міської влади та меценатів, зазначили скульптори Дмитро Мулярчук та Борис Солонін.

Борис Солонін: “Навчали тоді досі строго хлопців, слідкували за кожним кроком, без вивчених завдань не годні були вийти за стіни гімназії. Вивчати матеріал про них було дуже цікаво, насправді ці люди дивовижні і, на жаль, маловідомі у рідному місті. Надіємось, що більше буде бажання дізнатись про них завдяки нашій праці.”

null

 

null

Леонід Бицюра, заступник міського голови: “Ці бронзові підручники дуже символічні, бо саме так колись гімназисти носили їх без сумок, просто перетягуючи ременем. Ми закарбували імена ще 22 випускників. Серед них як українці, євреї, так і поляки. Науковці, композитори, історики, теологи, державні діячі творили у різних галузях у різних куточках світу, навіть, на Мадагаскарі. На глобусі символічно показано, стрілками куди доля занесла найвидатніших гімназистів. Це вже четверта пам’ятка з серії “Бронзовий Тернопіль. У неділю у 12 годині відкриваємо ще композицію з бронзовою синагогою”.

null

 

null

Пам’ятку відкрили разом з гімназистами Першої української гімназії ім. Івана Франка. Дівчата та хлопці підготували розповіді про кожного діяча, про якого згадали у бронзових книжках. Це Ілярий Брикович, Мирон Кордуба, Владислав Федорович, Микола Маринович, Михайло Галущинський, Василь Безкоровайний, Аполінарій Гловінський, Євгеніуш Базяк, Казимир Айдукевич, Вінцентій Поль, Євген Олесницький, Ян Бейзим, Володимир Лучаківський, Казимир Міхайловський, Антін Горбачевський, Кирило Студинський, Лев Рудницький, Леон фон Білінський, Володимир Левицький то що.

Перехожі вже коментують пам’ятку, як пам’ятку вчительській праці, а молодь вже очікує див – надіються, що той, хто торкнеться зображення гімназії на півкулі гарно здасть всі ЗНО і ДПА, і заліки, і екзамени, і захистить диплом!

null

 

null

Фото: Олена Мудра

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гімназія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #скульптура, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: