На Кременеччині відзначили перше храмове свято в лоні ПЦУ

Опубліковано:
13 Листопада, 2019

8 листопада 2019 року, в день пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор з архієрейським візитом відвідав Кременецьке благочиння. На запрошення настоятеля храму святого великомученика Димитрія Солунського с. Дунаїв священника В’ячеслава Савельєва Високопреосвященнійший владика очолив Божественну літургію.

Православна парафія у Дунаєві в лютому цього року вийшла з-під юрисдикції Православної Церкви Московського патріархату та приєдналася до Української Помісної Православної Церкви (ПЦУ). Тож це храмове свято на парафії було особливо урочистим і зібрало не лише всіх парафіян, а й багато гостей з навколишніх сіл у Кременця.

Наймолодші парафіяни зустріли архієрея при вході до храму словами вітання.

Під час Божественної літургії Його Високопреосвященству, окрім настоятеля храму, співслужили Кременецький благочинний протоієрей Володимир Буграк та запрошене духовенство.

За богослужінням були піднесені молитви за Україну, воїнів-захисників, український народ та утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

На запричасному стиху зі словом повчання до богомольців звернувся протоієрей Роман Матлюк, який розповів про життя святого великомученика Димитрія Солунського.

Завершилося богослужіння хресним ходом довкола храму з читанням Євангелія та окропленням вірних святою водою.

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященнійший владика зазначив, що для православних українців любов до Бога є невіддільною від любові до рідної землі. І те, що громада Дунаєва проявила великий патріотизм, перейшовши у Помісну Церкву, прийшовши до єднання з Українським Православ’ям, є свідченням великої любові до Бога та України. Архіпастир згадав уродженця Дунаєва Героя Небесної Сотні Олександра Капіноса, який поклав життя за Україну, а також борців за волю України в усі часи, патріотів, котрі наслідували приклад святого великомученика Димитрія.

“Сьогодні, молячись до великомученика Димитрія Солунського, ми не просто вшановуємо його як одного зі святих, які своїм життям засвідчили свою віру і своєю смертю привели до Христа багатьох інших людей. Ми вшановуємо його і як великого патріота, який любов до свого народу, свого міста втілив у своє заступництво не тільки протягом земного життя, а й після смерті. Вірю, що святий великомученик Димитрій, будучи перед престолом Божим, молиться і за вашу громаду, за всіх людей, які приходять до цього храму, щоб принести до святого свої щирі молитви, щоб за його молитовним заступництвом і благословенням Божим ваша громада міцніла, зростала, остаточно об’єдналася, служачи Богові і рідному українському народу“, – сказав архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

Також архіпастир вручив благословенні архієрейські грамоти громаді святого великомученика Димитрія Солунського с. Дунаїв і церковному хору.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #празник, #тернопіль, #тернопільські новини, #храм, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: