«Ми не хочемо покидати домівки»: Великогаївська ОТГ ділиться своїми здобутками

Опубліковано:
7 Грудня, 2019

Великогаївська ОТГ доводить, що впродовж чотирьох років, завдяки спільним зусиллям, можна вирішити багато проблем. Відремонтовані дороги, сучасні школи, амбулаторії — усе це вдалося зробити за короткий час. У рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування» (Пульс), який реалізує Асоціація міст України, громада поділилася своїми здобутками та планами на майбутнє.

У Великогаївській ОТГ проживає більше ніж 10 тисяч людей. Громада об’єднала 14 сіл, а саме: Великі Гаї, Дичків, Красівка, Товстолуг, Застінка, Грабовець, Баворів, Скоморохи, Козівка, Теофілівка, Смолянка, Прошова, Застав’є, Білоскірка. 

Оскільки до деяких сіл не було дороги, то спершу вирішили проблему з дорожнім покриттям. Так, за весь час громаді вдалося сполучити села Баворів, Грабівці, Козівка, а також прокласти асфальт до шкіл та садочків.

Як зазначає Великогаївський сільський голова Олег Кохман, вони планують розвивати інфраструктуру громади. Так, уже створили консультаційні пункти для бізнесу, відкрили амбулаторії, ЦНАП, де мешканці можуть оформити всі необхідні документи, і для цього їм не потрібно буде їхати до Тернополя. Також, громада не забуває про школи та садочки. Нова столова, комп’ютерні класи, клуби підприємництва — усе вдалося створити у навчальних закладах. Так, у Великогаївській школі, спільно з «Реал Мадридом» та ТЦ «Епіцентр», відремонтували спортзал, де діти зможуть займатися з професійними тренерами футбольного клубу. Окрім навчання, спорту, учні мають можливість реалізовувати власні проєкти. Наприклад, у клубі підприємництва, діти створюють іменні чашки, екосумки, подарункові коробки, які потім продають.

null

 

null

 

null
 

«У нас також є і старі школи, в яких навчаються кілька учнів. Ми пропонували їх закрити, а дітей довозити шкільними автобусами до нових навчальних закладів, але люди були проти. Тому, врахувавши побажання населення, ми відремонтували старі будівлі, для того щоб діти вчилися в нормальних умовах», — додає Олег Кохман.

Для того щоб громада змогла відновити усі необхідні інфраструктурні центри, було прийнято рішення розміщати їх в одному приміщенні. Так, в одній будівлі може бути розташована поліцейська станція, ФАП й офіс старости. За таким прикладом, у селі Баворів, облаштували нову амбулаторію загальної практики-сімейної медицини, а на другому поверсі розмістили терапевтичне відділення тернопільської районної лікарні, де люди можуть залишатися на денний стаціонар. У відділення направляють пацієнтів як і з Баворської амбулаторії так і з Великогаївської амбулаторії, а також жителів громади, які обстежуються у більш профільних спеціалістів в місті Тернопіль.

null

Як зазначають самі пацієнти терапевтичного відділення, таке розташування лікарні є дуже зручним. Адже, більше не потрібно добиратися до Тернополя, щоб отримати медичну допомогу. Можна прийти до сімейного лікаря, а якщо необхідно, то зразу залишитися на денному стаціонарі.

На разі, громада продовжує активно розвиватися та залучати ще більш підприємців, створювати нові робочі місця, щоб люди мали де працювати. Адже головна мета усіх змін — це бажання мешканців не покидати свою рідну домівку заради пошуку кращого життя.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Асоціація міст України, #великі гаї, #великогаївська ОТГ, #громада, #децентралізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: