Святий Миколай завітав до Теребовлянської ПЦУ Св. Володимира

Опубліковано:
19 Грудня, 2019

19 грудня 2019 року в Теребовлянській ПЦУ Святого князя Володимира відзначили День пам’яті Святого Миколая Чудотворця. Після святкової літургії та проповіді священика Святий Миколай роздав подарунки дітям.

Настоятель храму отець Володимир Якубишин у своїй проповіді відзначив: «Ще за свого життя Микола Чудотворець прославився як умиротворитель ворогуючих, захисник безневинно засуджених і рятівник від марної смерті.

Миколай – римський християнський священик грецького походження, єпископ Мирський, святий. Народився у Патарі, Лікія, Римська імперія. У молодості здійснив паломництво до Єгипту та Святої Землі. Невдовзі після повернення став єпископом у Мирі. Зазнав гонінь за правління римського імператора Діоклетіана, був ув’язнений. Звільнений в часи імператора Костянтина. Помер у Мирі, Лікія. Один із найшанованіших святих у православних церквах. День вшанування — 6 грудня за григоріанським календарем, 19 грудня — за юліанським календарем. За переказами звершив багато чудес за життя і після смерті. Перші згадки про вшанування датуються VI століттям, коли імператор Юстиніан I збудував на честь святого церкву в Константинополі]. Культ святого Миколая був популярний в східно-християнських церквах, особливо в Греції. Звідти він поширився до Італії, Німеччини, України. 991 року єпископ Регінальд склав «Житіє святого Миколая». 1087 року італійські купці перенесли тіло святого з Мири й перевезли до Барі в Італії (де його мощі зберігаються по сьогодні). Патрон Греції, України, Неаполя, Сицилії, Лотарингії, багатьох міст в Італії, Німеччині, Австрії та Бельгії; на його честь названо українське місто Миколаїв. Покровитель дітей, мандрівників, пекарів, моряків, повій тощо. За звичаєм, поширеним в багатьох європейських країнах, приносить малюкам подарунки на день святого Миколая. Проте цього дня не тільки діти можуть знаходити подарунки під подушкою, але і дорослі можуть загадувати бажання і влаштовувати вечірки. Пам’ятаймо, браття й сестри, що триває піст, тому дотримуйтесь цього у всьому».

Отець перед всіма відмітив одного хлопчика, який хрестився часто, та деколи лівою рукою. Отець усміхнувся, все похвалив хлопчака. А потім з’ясувалося, що малюк шульга.

Після цього відбулося причастя діток до 7 років, а потім отець Володимир зібрав всіх охочих малих та дорослих і вони почали шукати та кликати Святого. А той і не забарився з’явитися. Святий Миколай відповідав на запитання отця про мандри, про шлях, який він здолав, про пригоди тощо. Діти запитували на чому прибув до них Миколай, адже снігу немає і сани ж не їдуть. Ну, а той відповідав, що на возі. А старші діти пошепки, – ага, ага, ми бачили, на мерседесі… Зрозуміло, не лише діти з цікавістю слухали, все ж їх найбільше цікавило, що то там у торбині Миколая. І Миколай розкрив свою торбу та за гарні слова, віршики, пісні дарував дітям подарунки, але все запитував чи вони були чемними. Напевно ще не народилася дитина, яка б сама на себе сказала, що вона нечемна, тож всі мали нагороди у вигляді подарунків з цукерками. Багато дітей із своїми батьками на закінчення і на пам’ять фотографувалися із Святим Миколаєм.

Цікаве про традиції святкування свята й прикмети на нього:

У давнину цей день слов’яни вважали останнім у році, коли необхідно було роздати всі борги. Люди вірили, що якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім’я буде бідувати. В цей день було заведено миритися з тими, з ким у сварці. Також вважалося, що якщо господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на день Святого Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

Багато хто вірили, що це чарівний день, коли виконуються будь-які мрії та бажання. Тому перед сном дівчата ставили біля ліжка склянку води і говорили: «суджений-ряжений прийди до мене випити водиці». Хто присниться, той і буде її долею. Для того, щоб дізнатися чи вийде дівчина заміж чи ні, дівчата в давнину брали кільце щасливої заміжньої жінки і підвішували його на власному волоссі. Підвісивши це кільце над склянкою з водою, вони ретельно стежили за ним. Якщо кільце ударялось об край склянки, то цього року дівчина заміж не вийде, якщо кільце крутилося швидко, не торкаючись склянки, то скоро буде весілля, якщо ж кільце рухалося повільно, то дівчина вийде заміж два рази. Також можна зірвати невелику гілку вишневого дерева і поставити його у вазу, якщо воно зацвіте до весни, то бути заміжжя, якщо ні, то доведеться ще почекати.

Про те, яка зима буде говорила і погода в День Святого Миколая. Якщо холодно, то і весь сезон буде, а якщо тепло, то зима буде ясною і без сильних морозів. Якщо ж до свята пішов сніг, то зима буде холодною, морозною і суворою. А ось якщо перед днем Чудотворця з’явився іній, то рік буде багатим і врожайним.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Віктор Аверкієв, фото та відео автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #миколай, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: