«Автобус героїв»: реабілітація ветеранів подорожами

29.12.2019 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Вікторія Дайвер

Унікальний успішний проект з реабілітації воїнів-інвалідів презентували у Тернополі.

«Подорожі лікують  - перевірено власним досвідом», – говорить Олександр Швецов, ветеран АТО з Житомира, який є ініціатором психологічної реабілітації побратимів шляхом подорожей. Боєць воював у складі 30 окремої механізованої бригади, через важке поранення у 2014 році втратив ногу, а відтак і жагу до життя. Рік у госпіталі, «неприйняття» протезу, душевні травми психологічно гнітили. Відновити моральні сили та оговтатись після війни зміг завдяки подорожам. Подорожував деякий час самотужки, а тепер допомагає іншим. Завдяки його зусиллям і допомозі місцевої влади та небайдужих людей з усієї країни у Житомирі успішно реалізовується уже не перший рік проект «Автобус  героїв» #BUSOFHEROES. Майже 200 ветеранів, серед яких чимало на інвалідних візках відвідали багато визначних та цікавих місць, взяли участь у паломництві у Франції в місті Люрд, куди щороку в травні з’їжджаються військові з усього світу. Поранені хлопці подорожують, реабілітовуються та свідчать усім, що в Україні йде війна. Також для дітей та дружин загиблих нещодавно було організовано подорож у Діснейленд.

У Тернопіль Олександр з іншими бійцями, що уже побували в поїздках, «привіз»  «Автобус героїв» #BUSOFHEROES, щоб розказати про проект, донести, наскільки він важливий та  мотивуючий, поділитися досвідом та враженнями, заохотити до участі в ньому ветеранів Тернопільщини, а  владу знайти можливості організувати поїздку для них. Ветерани області, представники міської ради (заступник міського голови Леонід Бицюра, начальник управління праці та соціальної політики Галина Бабій) та громадськості  27 грудня в Українському домі  мали можливість обговорити та підтримали ініціативу, з метою сприяння в реалізації її розглянуть на сесії депутати міської ради .

В інших обласних центрах також відбуваються такі зустрічі, проект набирає повномасштабних обертів. Хлопці налаштовані докласти максимум зусиль, щоб цієї весни поїхати на паломництво до Люрду цілою колоною автобусів з України, щоб кожна область відправила на це світове паломництво ветеранів свій #BUSOFHEROES. А починалося  все, як розповів з усмішкою Олександр, з його посту в мережі «фейсбук», де він зголосився власним бусом (звідси назва та хештег проекту)  і особисто за кермом повезти бійців, закликав посприяти пальним та коштами на ночівлю в хостелах. І небайдужі добрі люди відгукнулися.

І ось проект живе!!! І видно по очах ветеранів, і з їх слів зрозуміло, що мандрівки їм допомагають , заряджають, пробуджують  внутрішні резерви, позитивні психологічні зміни, особливо впевненість у собі, здатність побороти те, що боліло, стримувало,  а усвідомити та прийняти те, що приносить радість. Справді, людину роблять щасливою не речі, а відчуття завдяки певним речам. Кажуть, краще подорожей людство поки-що нічого не придумало. Саме  неймовірні відчуття у подорожах, крім насолоди та відпочинку, посилюють  бажання жити.

Хочеться побажати: хай все вдасться і мрія ветеранів «дай Бог, вже цієї весни кожне велике місто нашої країни відправить свій автобус Героїв разом з нами до Люрду, куди з’їдуться військові зі всього світу для спільної молитви за мир» здійсниться.

Сподіваємося, підтримка  з боку влади (і не тільки міської) нашим героям буде на ділі, бо вони на це заслужили. Вони мають відчувати вдячність, потрібність,  шану від держави та від людей.

Слава героям! Слава Україні!

null

 

null

Вікторія Дайвер


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі