Кажуть, нещастя входить у ті двері, які йому відчинили…

Опубліковано:
31 Грудня, 2019

Буває, лише мить, маленька необережність, щось чи хтось не на своєму місці – і життя та здоров′я під великим знаком запитання. Необережність – це основна причина, коли професіонал може втратити не тільки роботу, але й здоров‘я. За даними Фонду соціального страхування щороку на теренах України від травм на виробництві потерпає щороку понад 4 тисячі людей. Сумна статистика. Але за нею – доля не лише потерпілих, але і їх родин. 

Належне оформлення трудових відносин відповідно до вимог чинного законодавства має вирішальне значення в питанні захисту прав працівників при настанні нещасного випадку на виробництві.

Щоб завжди розраховувати на допомогу від Фонду та бути впевненими у власній захищеності, громадяни при влаштуванні на роботу, в першу чергу повинні звертати увагу на умови трудових відносин з роботодавцем. Укладання трудового договору автоматично гарантує надання соціального захисту з боку держави в повному обсязі.

Це стосується, насамперед,  забезпечення потерпілих на виробництві своєчасною медико-соціальною реабілітацією, призначення та проведення різних страхових виплат.

Якщо працівник отримує частину заробітної плати в «конверті», то ця частина не буде враховуватися в розрахунку середньомісячної заробітної плати для нарахування страхових виплат ні самому потерпілому, ні членам сім’ї в разі його смерті. 

Сьогодні така економія коштів власником відгукується працівникові впродовж усього його життя. Дуже часто при зростанні мінімальної заробітної плати працівників переводять на половину мінімальної заробітної плати або її чверть, однак контролюючі органи не завжди звертають на це увагу.

Хочу зазначити, що таке явище, як виплата заробітної плати в конвертах взаємозалежне із станом безпеки та охорони праці на підприємствах. Адже для цих людей роботодавець не планує створювати належні безпечні умови праці. 

Працівники, з якими стався нещасний випадок на роботі, після завершення розслідування і визнання випадку страховим, отримають виплати від Фонду соціального страхування України. Підприємство виплачує тільки перших 5 днів лікарняних. А далі потерпілому нараховуються виплати за листками непрацездатності, витрати на лікування відповідно до представлених документів, у випадку встановлення стійкої втрати працездатності виплачується одноразова допомога та щомісячні виплати, проводиться реабілітація потерпілого. Також надається санаторно-курортне лікування, ортопедичні вироби, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, палиці, милиці, інвалідні візки та інші засоби відповідно до індивідуальної програми реабілітації, встановленої МСЕК. Крім того, при встановленні групи інвалідності виплачується відповідна пенсія. При смертельних випадках виплачується одноразова допомога сім’ї, утриманцям, щомісячна виплата у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по втраті годувальника. 

Але такий соціальний захист працівника Фонд забезпечує лише в тому разі, коли людина офіційно працевлаштована і вона, або за неї сплачувався єдиний соціальний внесок. Адже є чимало трагічних моментів, коли з людиною на роботі стається нещастя, а вона не була оформлена згідно із законодавством і роботодавець каже, що бачить її вперше. Тому всім тим, хто влаштовується на роботу, починає свій трудовий шлях, варто на це зважити. 

З травня 2019 року було призупинене проведення  перевірок управлінням Держпраці щодо легалізації найманих працівників і оформлення належним чином на роботу. Буквально з червня кількість застрахованих осіб, які перебувають на обліку у Фонді, зменшилась на 17 тисяч. Тобто тим особам, які працювали за договорами, їх не поновили, не заключили знову. 

Але ж люди так і продовжували працювати, втрачаючи свій соціальний захист.

Ще велика проблема травматизму та смертності на робочому місці  – зловживання алкоголем. Скільки б не наводили жахливих прикладів – це буде малоефективним, поки відповідальні за безпеку праці особи, керівники підприємств та організацій  не зрозуміють: розмовами тут не допоможеш. Відповідні служби мають відсторонювати від роботи працівника в стані алкогольного спяніння, за систематичне зловживання алкоголем  розривати трудові відносини. 

За прикладом далеко не треба йти. У Польщі великі штрафні санкції накладають на працівників, коли побачать, що він випиває або не одягнув засоби індивідуального захисту. І наші українці чітко дотримуються цих норм та правил безпечної праці за кордоном, але вдома чомусь забувають за власну безпеку. Бо не штрафують, бо належно не контролюють, бо відповідно за кваліфіковану працю не платять. 

За 11 місяців 2019 року страхові експерти з охорони праці управління та відділень виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області прийняли участь у  розслідуванні 78 нещасних випадків, з них 16 – зі смертельним наслідком та 3 – групові, у яких також загинули люди. 

Виховання не лише у керівника, але й у кожного працівника відповідальності за власне здоров’я та здоров’я оточуючих та вкладення роботодавцем коштів в охорону праці допоможе оминути таке лихо, як нещасний випадок на робочому місці. Це твердження під час проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємствах обґрунтовують спеціалісти Фонду. За 11 місяців цього року  страхові експерти з охорони праці взяли участь у роботі комісій з охорони праці на 402 підприємствах області, організували на 411 підприємствах належну систему управління охороною праці, взяли участь у 531семінарах, нарадах, круглих столах, провели 316 перевірок стану умов праці підприємств та організацій області.

Винятковою особливістю Фонду соціального страхування України є те, що ми не залишаємо людину після настання нещасного випадку і виплати страхової допомоги, а супроводжуємо і допомагаємо їй тривалий час, доволі часто – протягом усього життя. Якщо страхова компанія в разі страхового випадку платить людині одноразову певну суму і більше не цікавиться її долею, то Фонд прагне, насамперед, відновити здоров’я та працездатність потерпілого, допомогти йому повернутись до повноцінного життя, адаптуватись в суспільстві.

Але краще і для людини, і для суспільства – берегти життя та здоров’я працівника.

Сьогодні кожна працююча людина має право очікувати допомоги від тих організацій, які покликані берегти і зміцнювати здоров’я. І в той же час охорона власного здоров’я — це обов’язок кожного. Адже коли здоров’я розтрачене, кращі роки життя йдуть на лікування, страждає сім’я та й загалом суспільство. 

Григорій Радзіх,
заступник начальника управління,
начальник відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #виробництво, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #страхування, #тернопіль, #тернопільські новини, #травматизм
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: