Незвичні й цікаві дослідження у новому збірнику про Ярослава Павуляка

21.01.2020 12:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Праця зі словом завжди особлива, бо ж вимагає ретельного підходу, незалежно від того у якому працюєш жанрі, чи то у публіцистичному, чи у художньому. Літературні наукові розвідки – й поготів. Кожна така нова праця у  науковому світі літератури – це важлива й значуща подія. Нещодавно вийшла друком надзвичайно вартісна для нашого краю книга-розвідка «Художньо-виражальні засоби в поезіях Ярослава Павуляка».

До літературознавчого збірника увійшли статті та рецензії відомих тернопільських філологів та письменників. Розповідає редактор-упорядник – невтомний досліджувач творчості згаданого поета, доктор мистецтвознавства, професор Олег Смоляк. – З кожним роком поетична спадщина Ярослава Павуляка привертає все ширші кола як шанувальників його творчості, так і аналітиків-літературознавців. Підтвердженням сказаного стали «Павуляківські читання», які щорічно проводяться в Настасівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (рідній школі поета), Українській гімназії імені Івана Франка у Тернополі, обласному краєзнавчому музеї. До збірника ввійшло чотирнадцять статей і одна рецензія. У статтях проаналізовано поетичний доробок Поета, що найбільшою мірою, стосується дослідження художньо-виражальних засобів, які він використовував у своїх віршах. Духовний світ Поета осмислено у статтях Івана Прокоф’єва, Анни-Віталії Палій. Ліричний струмінь як основний спосіб самовираження Поета домінує у статтях Марії Данилевич, Марії Назар, Олени Рутецької, Олега Германа, Анастасії Крутої. Мотив дороги як основоположний і фундаментальний у творчості Ярослава Павуляка розкрито у статтях Валентини Семеняк, Вікторії Перейми. Цікавими й пізнавальними в смисловому аспекті є статті, в яких увиразнені художні зіставлення поезій Миколи Вінграновського та Ярослава Павуляка (Василь Твердохліб), Ярослава Павуляка й Олега Ольжича (Ярослав Дзісяк). Особистісний підхід у тлумаченні колористики як засобу-символу реалізовано у статтях Степана Костюка, Василя Твердохліба. Питання Шевченкіани в поезіях Павуляка порушено в статті Мар’яни Марковської.

До слова. Редактор-упорядник Олег Смоляк та Тетяна Скуратко вперше розглядають художні образи-символи, що присутні в поемах «Блудний лебідь» та «Підошва». Методику вивчення поетичної творчості Ярослава Павуляка в школі подано у статті Любові Царик. Збірка завершується рецензією Лесі Вашків «Ярослав Павуляк у споминах сучасників», у якій детально проаналізовано матеріал однойменної книги.  Фантастичну обкладинку до книги створив заслужений діяч мистецтв України Михайло Кузів. Видання вийшло у світ завдяки фінансовій підтримці Михайла Гомівки.

null
Фото: Валентина Семеняк

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі