Тернополяни понесли до осель «Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи»

Опубліковано:
24 Січня, 2020

Тепло, зворушливо, мрійливо і обнадійливо – саме так знайомились із новою книгою тернопільської письменниці Ірини Мацко у рідному місті. Ірина пише, як для дітей, підлітків, так і для дорослих, членкиня Національної спілки письменників України, експерт Українського культурного фонду 2019-2020 р.р. Свою нову роботу присвятила дослідженню такого почуття, як щастя, але у проекції хюге – тобто щастя у дрібницях, те, що знаходиться завжди поруч із кожним українцем. Книгу Ірини “Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи”, яку видали у київському видавництві “Саміт-книга” у Тернополі чекали. На презентацію книги у гастропаб “Natura” прийшли друзі, читачі, бібліотекарі, люди, які захоплюються творчістю Ірини Мацко. На зустріч приїхав директор видавництва Іван Степурін – член громадської комісії з культури КОДА, член Правління Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів. Разом з Іриною книгу презентував тернопільський поет, письменник, автор відомих українських хітів Сергій Лазо. Модератором зустрічі була поетеса та перекладач, а також редактор книги “Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи” Леся Мудрик. Разом з Іриною вони гортали книгу та коментували розділи з яких складається видання.

Усі розділи присвячені темі “українці – щаслива нація”. Чому? Тому що вміють дарувати свій час одне одному – розділ “Бути разом”, тому що тисячоліттями передають із покоління в покоління традиції – “Традиції та сутність українців”, вміють створити затишок з улюблених речей – розділ “Повна чаша”, вміють готувати та люблять пригощати – розділ “Смакуємо”, залюбки подорожують, найспівуча нація світу, вміють кохати і любити і ще багато чарівних дрібниць. Є сторінки, присвячені романтичним місцям українських міст, місцям сили, вечірній романтиці міст та містечок. Леся Мудрик влучно додавала до розмови свої вірші з книги “Поміж жіночих звивин”. Гортаючи книгу гості презентації затримувались на сторінках зі світлинами відомого фотохудожника Олега Павлюченкова. Фото подарували виданню особливий простір української душі – краєвиди, хатинки, люди, тварини, писанки, рослини то що. У книжці є і новели Ірини, і її спостереження, думки про те, що складає особисте щастя кожного українця. Це перша книга, яка складається з розділів та об’єднує різні сфери буття людини. Милі дрібниці споконвіку робили українців щасливими. Від борщу до виплеканих вишиванок, від кохання до любові, від теплого чаю – до щастя. Гості співали разом із Сергієм Лазо, прийняли участь у розіграші подарунків, адже у кожній книзі, яку читали гості, була смужечка з означенням щастя та з номером щасливої лотереї. Книга по справжньому надихає.

Друзі та шанувальники творчості Ірини коментують подію – Олег Кіналь, український художник, графік, книжковий ілюстратор: “Ефектна презентація. Було цікаво, гості почувались затишно. Я навіть підспівував зі всіма Сергію Лазо його шлягер “Не йди..”, Надія Качуровська, бібліотекар: “Чудова книжка і презентація.”, Катерина Варнавских, психолог: “Смакувати щастя завжди варто з друзями. Тоді воно обов’язково збільшується!”, Наталя Музичук, заступник директора фірми “КП “Кінодністер””: “Нарешті я дочекалася довгоочікуваної книжки “Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи” моєї подруги і сестри по духу, чудової письменниці і казкарки Ірини Мацко. Презентація була чудовою і по родинному теплою. Така велика кількість бажаючих прийшла, що емоції нас усіх переповняли, тому всі стали майже друзями та разом раділи, сміялися, співали і ставали щасливішими. Супер книга з гарним наповненням і ілюстрацією. Рекомендую, особливо на подарунок!”  

Іван Степурін під час зустрічі повідомив, що 500 екземплярів книги “Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи”замовила Київська міська державна адміністрація для гостей столиці саме для того, щоби дарувати їм частинку українського щастя. І вже є ідеї перекласти видання англійською мовою. 28 січня книгу презентують у Києві.

На завершенні презентації гості почастувались випічкою від власника закладу Володимира Харкавого, імбирним чаєм від гастропабу «Natura» та червоним чаєм від чайного клубу «Дон Пуер». Організувала презентацію очільниця Тернопільського районного відділення Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Шевченка Наталя Турчин.

Після презентації тернопільська поетеса Мирослава Стулькивська написала вірш “Рецепт ЩАСТЯ” (за мотивами книги Ірини Мацко “Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи”):

Щастя – проснутися вранці.
Поруч коханий, діти.
І, привідкривши фіранку,
Сонце з небес зустріти.

Щастя – триматись за руки,
Хай за вікном – негода.
І почуття на поруки
Взяти, бо в них – свобода!

Впасти в надійні обійми,
Мир у душі відчути,
В очі дивитися рідні.
Щастя – собою бути!

Можна повірити в диво,
Краще – дива творити.
Стати натхненням, мотивом.
Щастя – для когось жити!

І з цим важко не погодитись! 

P.S. Хюге — поняття, що позначає відчуття затишку і комфортного спілкування, відчуття благополуччя і задоволеності. Виникло у скандинавських країнах.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

  

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Олена Мудра

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #книга, #мацко, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: