Особливості Теребовлянської мистецької школи

Опубліковано:
26 Січня, 2020

Особливістю даного закладу є те, що він бере свій початок від музичної школи і далі розвивався та вдосконалювався на протязі 55 років завдяки енергійним зусиллям людей-професіоналів своєї справи, просто закоханих у свою працю. Багато людей різного віку вклоняються з шаною теперішній директорці закладу Людмилі Туревич, адже вона  великі свої  хист та любов віддала та віддає не лише дітям, а і їх батькам, всім викладачам школи ось вже рівно 41 рік поспіль.

Музична школа започаткувалася в 1965-66рр. Першим її директором став Григорій Антонович Куций. Це був чоловік відданий своїй справі, він зумів з нічого створити велике, добився виділення приміщення й спочатку в школі було лише декілька класів і три відділення – духовий, народний та відділ струнно-смичкових інструментів. Першими викладачами в школі виступили викладачі культосвітнього училища. Наступним директором став Зіновій Кокайло, пізніше Леонід Петров. При останньому до школи ходило вже біля 150-200 учнів. А з січня 1989 року директором стає Людмила Туревич, яка керує колективом і до нині. На той час, за її словами, в школі було вже 253 учні. «95% нашого колективу – це випускники нашої школи, – розповідає пані Людмила, – які пізніше закінчили вищі учбові заклади, потім повернулися й стали викладачами. З року в рік кількість учнів збільшувалася й виникла необхідність у збільшенні приміщень, класів, тому проводилась добудова будівлі й так заклад набрав поступово сучасного вигляду. На даний час у нашому закладі є 64 працівника і навчається 550 дітей. В 2010 році у нас відкрився новий відділ – образотворчого мистецтва завдяки викладачу училища Віталіни Липки, а в 2012 році – відділ хореографії. В 2014 році наш заклад перейменовано у «Школу мистецтв», в серпні 2017 року відбулося об’єднання з будинком творчості(ЦПРДЮ) та зі станцією юних техніків. Після цього заклад став носити назву «Теребовлянська мистецька школа». Так, що наш заклад є освітнім у відділі культури Теребовлянської ОТГ. Ми працюємо по навчальних планах і програмах, які є на кожний клас у кожному відділені нашої школи, за єдиним розпорядком дня та графіком роботи. Зараз ми маємо три великі відділення: 1. Музичне(те, що власне була музична школа, тут все навчання платне), в яке входять такі відділи – фортепіанний, струнно-смичковий, вокальний, народних інструментів, духових та ударних інструментів, теоретичний, образотворчого мистецтва, хореографії. 2. Багатопрофільне, сюди входять відділення, які були в будинку творчості, тут не все вже платне, наприклад, відділи хореографії та театральний безкоштовні, в 2018 році створений новий відділ – комп’ютерна школа «Do-I-T School»( Ду-ай-ті ) – школа IT- навчання та іновацій, вона платна. Це відділення повністю забезпечене необхідною техніко та обладнанням. Вдалося це здійснити завдяки тому, що перед тим ми співпрацюючи з програмою «ДОБРЕ», виграли та отримали відповідний грант. 3. Відділення раннього розвитку дітей. Приміщення його знаходяться на першому поверсі й туди приймаються діти від трьох до шести років. Їх навчання здійснюється за відповідними програмами та використовується комплексний підхід в самих заняттях, наприклад, до них входять вокал, хореографія, елементи художнього та образотворчого мистецтв, ігрове вивчення іноземної мови й обов’язкова робота психолога; відділення платне.

Розпорядок роботи школи у нас такий – працюємо з 13.45 до 20.15. Менші діти навчаються з 17.00 до 19.00.

Особливостями музичного відділення є те, що тут є як індивідуальні заняття, так і групові. До останніх відносяться сольфеджіо, музична література, хор, колективне музикування – духового оркестру, ансамблю народних інструментів, скрипалів, гітаристів тощо. В групових заняттях використовуються й малі їх форми, як то дует, тріо, квартет.

Про наших дітей можна сказати, що вони і учні, і артисти, і конкурсанти. Поряд з навчанням вони беруть участь у концертах та конкурсах, починаючи з районних, обласних та Всеукраїнських( в багатьох містах України, наприклад, у Львові, Чернівцях, Києві) і закінчуючи Міжнародними(наприклад, були в Болгарії), крім того, зарубіжні представники часто присутні в журі на Всеукраїнських конкурсах. Зараз вибрано наших чотири учні на стипендію від міського голови – Карина Крушельницька(учениця фортепіанного відділу), Андрій Канцар(відділ народних інструментів), Вадим Громадський(духові інструменти) і учениця хореографічного відділу Софія Кутна. До речі, на базі цього відділу була створена свого часу студія «Любисток. Діти» ім.. Ігоря Николишина, бувшого покійного викладача училища і керівника гурту «Любисток».

Слухаючи розповідь пані Людмили та оглядаючи школу, мимоволі  починаєш захоплюватися всім навколо, оцінювати титанічну роботу викладачів, керівника закладу. А ще відчувати як йде потужна енергія добра від розповідачки, помічати як палають її очі захватом, як вона хоче все більше і більше розповідати про своє дітище. Також задумуєшся – скільки ж часу жінка віддає кожного дня своїй роботі? Це ж зранку і до пізньої години вечора і так з дня в день, з року в рік…

В коридорах та вестибюлях двох поверхів школи можна побачити багато всього цікавого. Тут виставлено різноманітні роботи учнів, правда найкращих за словами піні Людмили зараз немає, бо вони на одній із виставок у Києві. Класні кімнати по-сучасному впорядковані, комфортні та затишні, а для малечі й взагалі здаються домашніми. Зал для хореографії нічим не відрізняється від залів високо-студійних інституцій, весь світлий, в дзеркалах. Крім того, з часом відчуваєш, що по всій школі йде рівномірне тепло, пані Людмила каже, що тут і не може бути інакше, адже тут дітки. От, що значить, що керівник жінка, вона напевно й мама, товариш усім тут. В цьому переконуєшся, коли пані Людмила розповіла дійсно по-материнському, а не як докір комусь чи зауваження про один кумедний випадок. Підійшовши на першому поверсі до приміщень, де займаються самі маленькі, директорка звернула увагу в коридорі на шафки для одягу дітей із засувними дверцятами і повідомила, що в них полюбляють ховатися верткі діти, засміялася при цьому лагідно та махнула рукою, – Нічого ми знімемо ці дверцята напевно, а можливо й ні, бо це ж цікаво всім, хоч викладачі та батьки переживають, шукаючи своїх чад.

На закінчення перерахуємо ряд випускників школи, відомих і дуже відомих, фото їх  є на відповідному стенді. До них належать: Віктор Павлік(заслужений артист України, теребовлянець), Юрій Кіцила(композитор, заслужений діяч мистецтв України), Олег Кульчицький(скрипаль, керівник гурту, заслужений артист України), Володимир Довбня(скрипаль, заслужений діяч мистецтв України), Ольга Нич(солістка оперних театрів Варшави та Вроцлава, нині солістка Київського муніципального академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва), Павло Оленчик( артист оркестру Національного академічного заслуженого ансамблю танцю України ім.. Павла Вірського), Дмитро Губ’як(заслужений артист України, бандурист, Тернопільський педуніверситет), Юрій Набитович(викладач камерного ансамблю Національної академії України, соліст Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру) та багато інших. Всього випускників школа мла за всі роки свого функціонування  близько 1500 учнів.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #мистецтво, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: