На Тернопільщині – профілактика захворювань стала ще актуальнішою

Опубліковано:
30 Січня, 2020

«Твоє здоров’я — це результат уваги до себе, – чи раз подумки отак собі дорікали, сидячи в чергах до лікаря. – Хіба не краще було б раніше пройти обстеження, вчасно зайнятись профілактикою. Хоча б прислухатись до власного організму, який завжди дасть знати, натякне на якісь проблеми ще до того, як вони поглибляться».

Коли у медіапросторі з’явилася інформація про спалах вірусної пневмонії на Тернопільщині – профілактика захворювань стала ще актуальнішою. Наприкінці січня область перетнула середній показник щодо захворюваності на ГРВІ  на 20%.  Люди захвилювалися. І підхід «знайомий порекомендував засіб» знову активізувався при інфекційних захворюваннях, сезонних перебігах різних штамів ГРВІ. А, як відомо, ускладнення страшніші за саму хворобу, призводять до виснаження організму, часом і до летальних наслідків. Працівники ігнорують щеплення, профілактичні огляди. І задумуються про це тоді, коли хвороба стукає в двері.

Зрозуміло, при високій температурі, перших ознаках захворювань варто звертатись до фахівців, консультуватись, аби не задавнювати хвороби. Є й такі працівники, які «героїчно» з температурою ходять на роботу, поширюючи віруси навколо, на здорових колег.

Як тільки з’явились симптоми захворювання, спеціалісти радять кілька днів на початковому етапі ефективно пролікуватися, відлежатися, аніж опісля тижнями героїчно боротися з хворобою. А до того ж, таким чином можна убезпечити своїх колег та загалом людей довкола від інфекції.

В профілактиці захворювань, у здоров’ї громадян зацікавлені усі – і роботодавці, і самі працівники, і Фонд соціального страхування, який несе величезні видатки на виплати з тимчасової втрати працездатності. Здорові люди – хороші працівники, а відповідно, здорове суспільство – міцна держава.

Керівники підприємств, установ та організацій мають створювати відповідні умови праці, які допоможуть вберегти працівників від сезонних хвороб, підвищити опірність організму. Не так важко, зате важливо утеплити, відрегулювати вікна та двері, дотримуватись норм температурного режиму на робочих місцях. Провести вакцинації (яка обійдеться в кілька разів дешевше), профілактичні огляди працівників, щоб убезпечити людей від хвороб, попередити їх.

Ми звикли користуватися порадами сусідів, колег, інтернету, часто «заліковуючи» хворобу, упускаючи час на те, щоб вірно поставити діагноз. І пізніше доводиться лікуватися довготривало, витрачаючи чимало коштів та проходячи медичну реабілітацію.

Кожна застрахована у Фонді соціального страхування особа (а це той, хто офіційно працевлаштований і сплачує або за яку сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), має право після перенесеної хвороби пройти  реабілітаційне  лікування за кошти Фонду.

Кажуть, здоров’я — це єдине благо, яке кожен може відібрати у себе сам. Варто замислитись над тим. І коли вже почалися проблеми зі здоров’ям, зробити все для того, аби хоч не погіршити ситуації. Уміння проводити життя – це, насамперед, уміння не вкорочувати його.

Григорій Радзіх

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #профілактика, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: