«Бандерівську скриню» показали в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці

16.02.2020 13:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Вікторія Дайвер

У 2011 році у піддашші церкви в селі Кордишів Шумського району під час ремонту даху випадково знайшли стару скриню, в якій зберігали документи вояки УПА. Безцінна знахідка засвідчила про те, що тут була облаштована криївка. Згодом виявилося, що не одна.

Саме цю скриню, а також деякі речі та документи, які зберігалися в криївках, можна було побачити в приміщенні Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки на презентації другого доповненого видання книжки "Бандерівська скриня: архів УПА з криївки в Кордишеві на Шумщині" (упорядники книги: краєзнавець А.Лукащук (уродженець Кордишева), мистецтвознавець, начальник управління Тернопільської ОДА Г.Шергей (уродженець Кордишева), директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини М.Ягодинська).

Дуже багато знайдених  матеріалів 1940-х років (накази, звернення, листівки, агітаційні матеріали, організаційні та господарські записи, патріотична література), одяг, предмети побуту та зброю краєзнавці дослідили, документи оцифрували - і вперше видали книгу у 2017 році. Минулого року доповнили книгу новими знахідками, зібраними краєзнавцями та експедицією центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини. Нові матеріали вказали на те, що тут функціонував повстанський штаб, який координував роботу осередків УПА в навколишніх селах. Також під час цієї експедиції вдалося зрозуміти, як саме повстанці потрапляли усередину криївки (до цього часу це було загадкою). Повна історія виявлення криївок міститься у вступній статті Георгія Шергея. Крім цього, у книзі на основі досліджень та архівних матеріалів подано інформацію-розвідку А. Лукащука про діяльність повстанського руху в околицях.

На презентації були присутні науковці, краєзнавці, громадські активісти, представники влади , викладачі, студенти та бажаючі дізнатися про «бандерівську скриню». Звучали повстанські пісні у виконанні студентів музичного коледжу, а реконструктори, одягнені в уніформу повстанців, розповідали про їх зброю, спорядження та побут.

Захід був надзвичайно пізнавальним, адже можна було не тільки послухати та поговорити про важливу сторінку в історії нашої країни, але й побачити її.

Подарований бібліотеці примірник книги незабаром зможуть прочитати усі охочі.

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі