Нагороджені і відзначені за участь у «Самчуковій криниці»

24.02.2020 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

На тлі регіонального літературного конкурсу «На білому коні» (Шумська ОТГ) відбувався (заздалегідь) ще один цікавий районний літературний конкурс «Самчукова криниця», організатором якого стала Шумська центральна бібліотека. Жанрове розмаїття конкурсу вражає, адже охоплює практично усі стилі, в яких проявив себе відомий український письменник Улас Самчук.

Рідні місця для незабутнього творця Слова, були «духовною» криницею з якої він черпав особливий надих. Тож не дарма він написав у своєму біографічному романі «На білому коні» про те, що «можна пережити роки і роки, війни і революції, переїхати континенти, переплисти океани, перечитати гори книг, пізнати вулиці і перевулки Парижу, але такі назви, як Дермань, Рахманів, Обичі, Жолобки, Тилявка, всі ті немощені шляхи, всі урочища і займиська сидітимуть у твоїй душі, як гострі цвяхи, і вимагатимуть данини». А ось як щемно він згадує про Гуцівщину – землю батьків (цитую): «Я вирвався звідсіль і пішов у світ, але я тут побачив світ і пізнав його, це та точка плянети, що дала мені перше опертя з ембріону моєї матері і мого батька, з атома їхнього духа і тіла, щоб пізніше я став частиною великого видимого космосу, буття. І саме тому ця точка планети для мене така дорога» [7, с. 160].

Який символізм! Віднедавна вже й сама творчість згаданого автора стає для багатьох краян тією особливою і дорогою космічною «точкою планети», яка надихає любити рідну землю, шанувати батька і матір, мати співчутливе і милосердне ставлення до інших. Переможців «Самчукової криниці»урочисто нагороджували дипломами на сцені районного будинку у Шумську, під час фестивалю «На білому коні». У номінації «Поезія» (10-17 років)  перше місце у Алли Дмитрук, учениці Жолобківського НВК за вірш «Марії Уласа Самчука присвячую…», третє місце – Олена Нагиналюк, учениця Обицького НВК за низку поезій. У віковій категорії 14-17років перше місце перше місце посіла Марія Янчишина,учениця Шумського ліцею за низку поезій «З моїх думок». Друге – Даниїла Мацюк,учениця Шумського ліцею за збірку поезій«Оточена юністю» та Катерина Росіцька,учениця Великодедеркальської ЗОШ І-ІІІ ступенів за низку поезій. На третьому місці Аліна Бончик, учениця Шумської ЗОШ І-ІІІступенів №1. Парадовська Василина, учениця Тилявського НВК за вірш «Наше село».

Відзнаку має Аліна Яваєва, учениця ДНЗ «Шумське ПТУ №32» за найкращу поезію про Шумськ (вікова категорія:від 18років і більше). Гран-Прі отримав шумчанин Віктор Каменєв за ряд поетичних творів. Перше місце у Тараса Пархом’юка із Кордишіва та Інни Джиган із Кутів. Друге місце у Юлії Чупик-Грищук із села Ігровиця,Тернопільського району за вірш «Криниця пам’яті». Третє – у Мирослави Затворнюк із Цеценівки за низку віршів. Відзнаки мають Марія Яцюк із Темногайців за найкращу поезію для дітей та Ольга Боценюк із  Васьківців за найкращу поезію синові.

У номінації «Проза, драматургія і публіцистика» (вікова категорія 10 - 17років) серед переможців: Василина Парадовська, учениця Тилявського НВК за літературознавче дослідження «Публіцистична діяльність Уласа Самчука» – перше місце; Вікторія Ільницька, учениця Шумського ліцею за новелу-хроніку «Клименки» – друге місце та Ганна Яремчук, учениця Угорського НВК за оповідання «Незабутні спогади дитинства».

Дипломантами стали Олександра Чабан, учениця Шумського ліцею за оповідання «Моя хороша дівчинка» та Алла Олещук, учениця Шумської ЗОШ І-ІІІ ст.

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі