У Зарваниці відбувся Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на тему еміграції

27 лютого у Марійському духовному центрі с. Зарваниця (Теребовлянський район) відбувся Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Священики та миряни, делегати від деканатів архиєпархії шукали відповідей на актуальні духовні потреби зростаючого числа вірних УГКЦ, які через різні обставини перебувають на еміграції. У ході зібрання прозвучали доповіді на тему еміграції та міграції, душпастирської опіки сімей мігрантів, наводилася актуальна статистика. Відтак відбулося обговорення у групах та формулювання пропозицій для Патріаршого Собору, який відбудеться 25-29 серпня 2020 року у Львові.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк після спільної Божественної Літургії у храмі Пресвятої Євхаристії привітав учасників зібрання та, аналізуючи місію УГКЦ, сказав: «Довгими століттями саме УГКЦ була простором єдності для нашого народу, яка ріднила українців Канади і США, зі своїми брати в Латинській Америці та Австралії, Західній Європі, Казахстані та далекому Сибірі. Давала на чужині сили бути собою, бо творила силою Святого Духа таїнственний і животворчий зв’язок зі своїм корінням на рідній землі з витоками християнського життя у водах Дніпра». 

Архиєрей наголосив, що «такі явища як еміграція і міграція одночасно впливають на життя наших родин. Перед українською родиною постають важливі виклики: як виховувати дітей і молодь, як передати їм віру, як виховувати любов до рідної землі і народу? Метою пошуку відповідей на ці складні питання Блаженній Патріарх Святослав скликає до Львова Патріарший Собор…» Владика зазначив, що Собор є особливим моментом, коли архиєпархіальні спільноти спільно беруть відповідальність за життя своїх вірних, тому попросив делегатів уважно застановитися над актуальними питаннями, пов’язаними з процесами еміграції. Він відзначив, що напередодні Собору у декантах архиєпархії було проведено 6 передсоборових зустрічей.

У першій доповіді отець-мітрат Дмитро Квич, настоятель Малої Базиліки Матері Божої Зарваницької, говорив про економічні мотиви еміграції: «Все, що відбувається з вірними на еміграції глибоко пов’язано з тим, що відбувається з їх родинами в Україні. Наші родини несуть тягар трудової еміграції. Їх діти стали євросиротами. Це категорія зранених еміграцією дітей, батьки яких віддали перевагу матеріальним благам, замість родинного життя». Священик, як душпастир емігрантів Італії, зазначив, що «сьогодні в Італії офіційно 250 тис. українців, а неофіційно – 500 тис. Ми маємо 65 українських священиків в Італії, які охоплюють 16 тисяч вірних. Отож, тільки кожних десятий українець є охоплений душпастирською опікою». 

Отець Квич підкреслив, що «священик на еміграції повинен сам шукати вірних, бути близьким духовним батьком емігрантів. Потрібне часте спілкування. Емігранти мають обмежений вільний час, зважаючи на особливість їхньої праці, тому священик повинен бути до диспозиції завжди та тримати постійний зв'язок із вірними через засоби масової комунікації, соцмережі». Також висловив особливу стурбованість, щоб значна частина емігрантів асимілюються, відходять від своєї Церкви та зрікаються держави.

Отець Мирон Сачик, голова комісії у справах родини Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, розповів як еміграція впливає на стан сім’ї, загальну демографію. Розкрив актуальні проблеми розлучень та соціального сирітства, конфлікти у родинному середовищі, особи в собі. Наголосив, що «у дітей трудових емігрантів формується сімейна дисфункція, вони фактично нездатні створити гармонійну сім’ю. Дитина не може розділити з батьками цінності життя, бо їх немає поряд. Посилюється соціально-психологічна напруженість, емоційна, проблема соціалізації у дітей, зниження успішності в школі, відбувається потрапляння у тенета залежностей. Дитина часто переносить модель сім’ї емігрантів на свою майбутню сім’ю, тому проблеми переносяться. Особливо небезпечно, що дитина занедбує духовні практики, не ходить до Церкви та не молиться. Настає життєва криза, криза самореалізації, криза значущих стосунків».

Анна Зварич, голова комісії у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, представила доповідь на тему «Українське суспільство – міграційні виклики», де були висвітлені актуальні статистичні дані.

Вкінці було оголошено, що учасниками Патріаршого Собору від Тернопільсько-Зборівської архиєпархії є: архиєписком і митрополит Василій Семенюк, єпископ-помічник Теодор Мартинюк, отець Віталій Козак, отець Роман Демуш, Анна Зварич, Ірина Драгущак.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільсько-Зборівська архиєпархія  

Коментарі