Чума ХХІ століття шириться світом. А в Україні скільки є тих смертельних вірусів – три, чотири, більше?

Опубліковано:
16 Березня, 2020

Розповіді наших земляків з країн, уражених  смертельним вірусом. Дана публікація не задля залякування й поширення паніки, ні, але заради розуміння реальності, заради збереження життя від страшної нової хвороби. Наші респонденти те спостерігають із вікон осель, де вимушено перебувають і живуть в ізоляції. Також читач може ознайомитись із заходами влади тих країн, застосованих до всього населення без виключення та порівняти як у нас діється підготовка до боротьби із страшною загрозою.

«…не втечете
І не сховаєтеся; всюди
Вас найде правда-мста; а люде
Підстережуть вас на тоте ж,
Уловлять і судить не будуть,
В кайдани туго окують,
В село на зрище приведуть…»
(Т. Шевченко, Осія, глава XIV)

Замість передмови

Хоч у нашій країні й запроваджено карантин, але мало на те хто зважає. Крім того, що люди не відчули ще в повній мірі загрозу, вже, так звані, бізнесмени тонами продають за кордон(зокрема, в Італію, Арабські Емірати та ін..) захисні противірусні маски, яких в аптеках по всій території України катма. А якщо і бувають, то їх ціна піднялася з 1-2гр. до 20гр. Як вам таке? Якщо провести прості розрахунки, що 1 така маска важить 10г, то на 1 т їх буде(1т=1000кг=1 000 000г) в районі 100 000шт. І якщо їх тут «круцелики»(які не самі по собі, а ходять під високими чинами від влади) купляли оптом по 20-50коп, а там продають по 10-20 Євро чи доларів США, мінус витрати на доставку, то виходять мільйонні прибутки лише з 1т.

Правителі нашої збідованої держави все обіцяють, що все наладиться й немає чого переживати. Більше того – в цей тяжкий для країни і для всього світу час вони провели здачу окупованих територій якраз тому… окупанту за Мінськими домовленостями(цікаво хто ж то їх придумав та запровадив?), а депутати ВР(так і хочеться написати – Верховна Зрада) їздять до Пуйла собі вільно, дають воду в Крим, інші «керовніки» обіцяють всім пенсіонерам неминучу смерть та т.п. і т.п. Виникає питання – то скільки у нас тих чум? А таки за коронавірус страшніші зрадлива влада, що продає територію держави разом з людьми під час світової пандемії, наступна наша чума – то московітські окупанти, які таки домоглися того, чого хотіли і в Україні будуть свої Придністров’я та Абхазія і які далі будуть забирати життя та пити нашу кров. Та найстрашніше те, що в душах українців поселилися невпевненість, розбрат(ти за того голосував – значить дурень і в тебе руки в крові), недовіра, незахищеність і це все якраз послаблює імунітет всієї держави, кожної людини, це і є найголовніша наша чума. І все в нас виходить в переважній більшості випадків, як у тій давній приказці – поки рак не свисне, то й ніхто не почухає те… місце.

Ой, кохана Ненько, доки ж тебе будуть рвати на кавалки й пити кров твою всілякі зовнішні та внутрішні дикі звірі-дияволи? Коли ж то до тебе вже прийдуть мир і спокій, Божа благодать?

«Раби, підножки, грязь Москви,
Варшавське сміття – ваші пани,
Ясновельможнії гетьмани.
Чого ж ви чванитеся, ви!
Сини сердешної Украйни!
Що добре ходите в ярмі,
Ще лучше, як батьки ходили!»

(Т. Шевченко, «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні
і не в Украйні моє дружнєє посланіє»).

Коротка наукова довідка: коронавірусице родина вірусів, що мають 40 видів РНК-вмісних вірусів, які уражають людей та тварин. Назва походить від будови вірусу: шиповидні відростки його нагадують сонячну корону. А функція тієї корони полягає в їх специфічному механізмі проникнення через мембрану клітини шляхом імітації «фальшивими молекулами» молекул, на які реагують трансмембранні рецептори здорових клітин. Після того як рецептор захватує фальшиву молекулу з «корони», він продавлюється вірусом в клітину й за ним РНК вірусу входить в клітину-вірус SARS-CoV-2, який відповідає за пандемію пневмонії нового типу в 2019-2020 роках.

На сьогодні вчені світу так і не визначили точний інкубаційний період даного виду вірусу, він становить за новими даними від 8 до 38 діб. Напевно це пов’язано з тим, що вірус постійно мутує. З носіями також не все зрозуміло, а розповсюджується вірус як собі хоче – крапельно-повітряним шляхом, через тварин та предмети побутового вжитку тощо. Виліковується нова хвороба не завжди, існує ймовірність великої смертності. Дієвих вакцини та тестів визначення також ще не розроблено, наприклад, американці обіцяють, що таке зможуть зробити лише через пів року. Не будемо спинятися на регіонах розповсюдження вірусу, профілактиці та симптомах, цього є достатньо в Інтернеті, а також з розповідей та консультацій лікарів.

Розповіді респондентів з країн, де «гуляє» коронавірус

Пані Оксана з провінції Берґамо(північна Італія, регіон Ломбардія)каже, що населення там трохи більше мільйона чоловік і саме звідти почалося розповсюдження вірусу по країні, сьогодні район рахується його епіцентром. На запитання – як у них там і як власне у неї самої, вона розповіла: «Поки що ніби нічого, не виходжу з дому, але священик, у якого працюю, виходить, бо кожен день має 1 або 2 похорони… Жах… Як фільм фантастичний. За два тижні помінялося життя. Спочатку і тут не вірили, тому і не закрили відразу кілька сіл. Про Китай багато говорили, почали боятися китайців, але якось не цілком серйозно. Навіть, коли відмінили карнавал 23 лютого, майже перед його початком, за годину, все виглядало як поганий жарт. Померлих тут ще не було. У перший тиждень були закриті тільки школи і церкви, все решту працювало, люди ходили, їздили, як завжди. Вже в кінці місяця, коли появилися перші жертви, в основному в 2-3 селах провінції Берґамо, на мою думку, потрібно було закрити цю зону так, як перед цим зробили провінції Лоді, Кодонйо, звідки усе пішло. На сьогодні у Кодонйо немає нових інфікованих…, а в нас пекло. Провінції Бергамо і Брешія не мають місць у лікарнях стільки там хворих. Думаю, всієї правди тут про всіх інфікованих також не кажуть, я собі в провінційній газеті рахувала померлих, це тільки 1 провінція, де трохи більше мільйона жителів( Прим. авт.. – див. фото пані Оксани з цифрами  – то померлі з датами смерті, виписані її рукою). Не всі родини друкують про своїх померлих, але така загальна картина, а піку ще ж не було. Тут захисних масок немає в потрібній кількості, тому я шила їх сама(див. фото). Спочатку говорили, що маски тільки для хворих, зараз вже вони для всіх, хто має звичайно. Ось так. Ще розповім за померлих. В церкву їх не можна, везуть відразу на цвинтар, де після 5 хв. молитви і кроплення свяченою водою хоронять. Мали б піддавати кремації  всіх, але не встигають крематорії. Тільки що говорила зі знайомою, вона розповіла, що її родич помер, його запакували у якийсь термічний пакет, який заварюється герметично, потім так само заварили в подібне  і труну. В нас такого напевно немає, бо хоронять в землю, а тут майже всі у стінах замуровані(фото). Священики під час похоронів у масках, мали би бути і в рукавицях, але вже як в кого виходить.

Оце дивлюся крізь зачинене вікно на автостоянку біля нашого будинку, вона майже порожня, а колись не було й крихти місця, щоб машину поставити(див. фото).

Що ж до влади італійської, то вони роблять все, що можуть, навіть більше, якщо в одній лікарні 60 лікарів хворих, то тут просто безвихідь. Хоч тут і дуже тяжко, але влада дбає і хоче врятувати кожну людину. А про нашу владу італійці говорять таке: мама ідіотів завжди вагітна, вона родила по троє, і всі вони зараз міністри. Введені штрафи та кримінальна відповідальність за недотримання правил безпеки, вихід з будівель чи поїздки необґрунтовані, без значної потреби. Можна переміщуватися лише за спеціальними дозволами, сертифікатами, все контролює поліція в спец костюмах. Наприклад, штраф за порушення цих законів становить більше 200Є. Але в продуктові магазини та аптеки можна йти. Там все є в достатніх кількостях і люди закуповують харчі на місяць-два. Мене єдине бісить, що в Україні не розуміють з чим їм доведеться боротися. Замість пересидіти в дома, всі за щось хочуть боротися. А коли думаю за солдатів, то вити хочеться…  Ну все. Питай, що цікавить. Лікуйся, мий руки часто і не виходь в люди.  Бережімося, адже у нас всіх надія велика на Бога. Тримаймося! І найголовніше – щоб Україну обминуло це лихо! Щасливо!»

До слова, відповів трохи жартома їй на те: дякую, але нам поки, що немає за, що триматися, хіба за повітря. Пані Оксана надала і коротке відео на італійській мові, яке повсюди гуляє там Інтернетом. Якщо коротко перекласти його, то буде таке: не шастайте по дворі, сидіть в хаті, або…. – і чоловік стукає по гробі.

Розповідь близьких друзів з Іспанії. Чоловік проживає в провінції Аліканте Іспанії, де ще все більш-менш спокійно,  вже тривалий час зі всією своєю родиною, працює шофером. Під час спілкування він більше 10 разів наголошував про те, що не слід панікувати, а слід з розумінням та всією серйозністю віднестися до загрози і, найперше, кожному самому про себе попіклуватися.

«Більшість інфікованих нині є в Мадриді та близьких йому районах, в Барселоні і Севільї. Загалом по країні є 6000 інфікованих, більше 100 чоловік померло, з них більшість людей старших, за 80 років. Проте ситуація змінюється щохвилини. Оголошено надзвичайний стан до 04.04.2020 року указом президента та постановою уряду від 14.03.2020(див. фото оригіналу), який забороняє будь яке переміщення людей на вулицях країни без офіційного дозволу. Дозволяється піти в аптеку, супермаркети чи на роботу. Штраф за невиконання від 500 до 2000Є, або тюрма у випадку, якщо непокора привела до захворювання.  Всі навчальні заклади, розважальні, ресторани, пляжі, бари, клуби закриті. Людей зобов’язали ходити лише по одному і на відстані не менше 2м один від одного. В магазині чи аптеці не більше по 2-3 чоловіки, інші чекають на вулиці(див. фото). Відправи в церквах заборонені. Люди це розуміють і ведуть себе адекватно, паніки немає. За найменшого недомагання потрібно дзвонити на 112 і приїде медбригада та розкаже, що й до чого. Коли сидиш вдома, то зарплата йде як на лікарняному. В мене на роботі команда – ніяких прямих контактів ні з ким, лише кабіна – клієнт – кабіна. Машину обробляю спиртом і миючими засобами, особливо, коли приходиш з вулиці. Якщо немає змоги щось купити, то просто дзвониш по мобільному і тобі все привезуть додому відповідні служби. Отакі то правила, все дуже серйозно, це ж епідемія.

Як я особисто рятуюся? Кожного дня я п’ю склянку води з соком одного лимона і з ложкою меду для зміцнення імунної системи. Постійно в кишені ношу кусень господарського мила і кожних 15-20 хв. мию руки. А що зробиш? Жити хочеш, то мусиш себе сам берегти. Страху немає, є просто розуміння того, що діється навкруги. Ми повинні пережити цих 2-3 місяці. Не дай Боже,  як вірус прийде до вас, то буде страшна біда… Прийшов час берегти самого себе і своїх рідних.

Тут організовані мобільні лабораторії, в прямому сенсі цього слова. Можна сказати, що стоїть цілий мобільний госпіталь з персоналом, всі роблять свою роботу чітко і без напруги. Всі розуміють, що діється навкруги і всі заохочені, щоб його перевірили. Це як чума, як  невидима смерть….

Як я себе перевіряю зранку? Перше – це глибоко затримую повітря якомога більше, але не менше, ніж на 10 секунд. Тоді видихаю, якщо кашлю немає, то все в порядок, якщо ж проявився,  то ти вже інфікований, але то ще не смертельно. Якомога швидше до лікарів. Такі у нас інструкції. Перше недомагання – лишаєшся вдома і слідкуєш за температурою.

Кажуть, що зараз хвороба вже йде в геометричній прогресії: 1 – 22 – 44 – 1616—і т.д.»

Що ж , браття й сестри, рятуймося і покладаємося на Бога, а ще на свої силу віри у Нього та добро. Можливий і такий варіант, який був із становленням ЗСУ, тобто волонтерський, загальнонародний.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #європа, #коронавірус, #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: