Як тернополянам брати відпустки на період карантину

Опубліковано:
16 Березня, 2020

Як бачимо із сучасної ситуації з епідемією коронавірусу, ніхто в наш час не застрахований від проблем та хвороб. Часом здається, що все стабільно, ти думаєш, що під ногами твердий грунт, але найчастіше це – ілюзія. Усі ми вміємо бути мудрими, коли проблема не стукає в наші двері. Але як тільки, скажімо, важка недуга перевертає світ, дивишся на усе під іншим кутом.

Отож, в Україні карантин. За українським законом – це заходи, що мають на меті запобігти поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. Ініціює ці заходи Міністерство охорони здоров’я, а запроваджує або скасовує – Кабінет міністрів. 

Аргументація нинішнього урядового рішення – на часі: ” з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій”.

На період з 12 березня по 3 квітня Кабінет міністрів заборонив:

– відвідування учнями навчальних закладів;

– проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб. Окрім заходів, які забезпечують роботу державної влади та місцевого самоврядування.

У батьків, які мають малих дітей,  відразу виникло чимало запитань та проблем: з ким залишити дитину, як оформити відпустку по догляду за дитиною, аби перебути цей небезпечний період.

Отож, пунктом 31 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазначеній у частині третій статті 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Законодавством визначено коло осіб, яким може надаватися відпустка без збереження заробітної плати. Період, на який оголошено карантин, має бути підтверджений документально. Отже, на практиці документами, що підтверджують оголошення карантину, для працівників, які хочуть оформити відпустку без збереження заробітної плати, можуть бути довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

Якщо працівник бажає отримати відпустку в період карантину, він має подати заяву про надання такої відпустки, до якої долучити копію свідоцтва про народження дитини та документ, який посвідчує відповідний статус працівника (заява працівника про надання відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину).

Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби може продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки впродовж року траплятимуться відповідні періоди.

Міністерство  соціальної політики України у листі від 29 квітня 2016 року № 242/13/116-16 роз’яснює, що роботодавці за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові трудові та соціально-побутові пільги для працівників, зокрема, інші види оплачуваних відпусток або відпусток більшої тривалості, ніж встановлено законодавством, на умовах, визначених у колективному договорі.

Варто зауважити, що виплати, які проводить Фонд соціального страхування за листками з тимчасової втрати працездатності, необхідні насправді хворим людям, тим, хто опинився у важкій ситуації, кому найперше потрібна допомога. Тому маємо бути у цей непростий період згуртованими і свідомими. Громадянська позиція має спрацьовувати в кожному, адже стільки довкола тих, хто потребує державної підтримки у боротьбі з смертельними вірусами, раком, туберкульозом, гепатитом, діабетом, іншими важкими недугами.

Та бувають випадки, коли листками тимчасової непрацездатності користуються, аби вирішити свої приватні справи. Тому Фондом соціального страхування розроблено дієвий механізм контролю за обґрунтованістю видачі та продовження лікарняних листків застрахованим особам та визначено першочергові заходи щодо перевірки оплачених днів по тимчасовій непрацездатності, обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я.

В цей час важливо дотримуватися заходів особистої безпеки та санітарно-гігієнічних норм. Бо як в нас кажуть: береженого і Бог береже. Та застерігатися від “побічного ефекту” хвороби – дезінформації і, як наслідку, паніки серед населення. Хотілося б побажати, аби епідемії обминали нас десятою дорогою і відпустки наші працівники брали лише для відпочинку та оздоровлення.

Григорій Радзіх

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #відпустка, #коронавірус, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: