Теребовлянські лікарі інформують

Опубліковано:
25 Березня, 2020

В тяжкий час для кожної людини в світі, для кожного українця та теребовлянця, лікарі пропонують свої рекомендації та застереження. Не забуваймо, що саме лікарі знаходяться в зоні найбільшого ризику, вони, так би мовити, є на вістрі боротьби із новою загрозою для людства.

Комунальне некомерційне підприємство Теребовлянської районної ради «Теребовлянський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» діє в районі з 2014 року і власне міська амбулаторія загальної практики сімейної медицини № 1(АЗПСМ).

Про роботу районних АЗПСМ в умовах карантину, пов’язаного з пандемією корона вірусу, розповів головний лікар закладу Степан Кундрат:

«Шановні жителі Теребовлянщини! Прошу найперше зберігати спокій і не панікувати. Звертаюсь до усіх жителів, особливо тих, хто прибув з-за кордону. З метою можливості контактування з медичними працівниками первинної ланки(сімейної медицини) надаємо контакти усіх структурних підрозділів нашого центру(див. фото). Прохання не бігти в медичний заклад, а, найперше, зателефонувати. Медичний персонал надасть необхідні рекомендації, при потребі приїде на дім. Саме сімейні лікарі чітко пояснять, що краще пересидіти епідемію вдома, дадуть поради щодо правил гігієни – регулярного і ретельного миття рук з милом, провітрювання житла, детально розкажуть про симптоми корона вірусної інфекції й послідовність дій у разі підозри на цю інфекцію».

АЗПСМ Теребовлянського району підпорядковані Теребовлянській районній раді та керуються наказами Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА й приймають всі свої рішення відповідно до рішень та постанов МОЗ, рекомендацій ВООЗ. Так, тернопільський штаб по боротьбі з коронавірусом нещодавно прийняв рішення про обов’язковість носіння медичних захисних масок для всіх мешканців області без всяких виключень, цього ж вимагають і лікарі Теребовлянського району(затверджено районним штабом по боротьбі з коронавірусом). Можливо прості маски й не захистять здорових людей, але таки вбережуть від розповсюдження інфекції хворими людьми на будь-які респіраторні та вірусні недуги. За словами пана Степана, кожна амбулаторія району в достатній мірі забезпечена засобами індивідуального захисту персоналу, а це, зокрема, ізоляційні халати, одноразові халати, респіратори(FFP-2, FFP-3, медперсонал їх одягає при контактах з людьми, в яких є підозри на коронавірус), захисні маски, бахіли, шапочки, рукавиці, а також спеціальними засобами дезінфекції.

Пан Степан повідомив, що Міністерство охорони здоров’я розробило рекомендації для поховання померлих від коронавірусної інфекції. Про це на брифінгу 23.03.2020р. сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, як повідомляє кореспондент Укрінформу. «ВООЗ не рекомендує ніяких особливих правил для заховання померлих з COVID-19. Водночас наш оперативний штаб, який працює при МОЗ, детально розглядав це питання, визначив усі можливі ризики, які можуть виникнути у подальшому при похованні хворих з Covid-19. Ми розробили певну інструкцію, і ця інструкція лягає в нормативно-правовий акт МОЗ», – сказав Ляшко. За його словами, найбільший ризик при похованні виникає через ритуальні обряди. Тому там, де є велике скупчення людей, прощальні поцілунки – це все точки ризику, які треба унеможливлювати та запобігти. «Ми вимушені вам порекомендувати зменшити час та кількість гостей, які проводжають людину, яка померла від Covid-19, в останню путь», – заявив урядовець. Але всі віримо, що це нас омине, якщо ми будемо дотримуватися усіх рекомендацій медиків,без потреби не виходячи з дому. Разом ми зупинимо наступ цього грізного вірусу.

Головний лікар Теребовлянського району Михайло Никеруй прокоментував нинішню ситуацію в районі так: «Нині ситуація в районі стабільна. Було декілька підозр на коронавірусну інфекцію, але вони не підтвердилися. Зараз переважно реєструється грип типу А і В». На запитання – яка ж готовність до небезпеки районної медицини, пан Михайло відповів: «Якщо говорити про матеріальну частину,то, звичайно, вона бажає кращого. Ми маємо певну кількість засобів захисту, дезінфікуючі засоби, трохи медикаментів. Але всього цього хватить лише десятку людей. Якщо ж будуть масові поступлення, то тут вже будуть інші витрати та інше забезпечення, а поки, що так є, як є.

Якщо з’являється підозрюваний на коронавірус, то після консультацій із сімейними лікарями його бригада екстреної медичної допомоги доставляє в районне інфекційне відділення, де обстежується на грип та коронавірусну інфекцію. Основним методом діагностики останньої залишається метод лабораторного дослідження, це так звана, полімеразна ланцюгова реакція, яка проводиться в вірусологічній лабораторії обласного лабораторного центру. Швидкі ж тести не досить неефективні. Якщо підозра підтверджується, то тоді бригада екстреної медичної допомоги доставляє та госпіталізує хворого на бази, визначені МОЗ. Якщо це дитина, то вона доставляється в Тернопільську міську дитячу лікарню, якщо доросла людина, то в інфекційне відділення Тернопільської міської лікарні № 1.  Отже, в Тернополі є головні бази, але з настанням напливу хворих кожна міська лікарня розгорне додаткові інфекційні відділення. В нашій районній лікарні також на такий випадок є 50 терапевтичних ліжок. Буквально вчора ми отримали централізовано 2,5 тисячі захисник масок для медичного персоналу, а за останні два тижні – 3,5 таких масок».

У зв’язку з реорганізацією служби швидкої медичної допомоги з 09.01.2019 р. всі звернення від громадян скеровуються на централізовану диспетчерську службу Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Тернопіль. Потім вже звідти йде переадресація на станції та підстанції області, в тому числі й на Теребовлянську станцію екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Для виклику бригади швидкої медичної допомоги телефонуйте за № 103.

23.03.2020р.КМУ на своєму засідання прийняв рішення про встановлення режиму надзвичайної ситуації на території  декількох областей, в тому числі й Тернопільської. Тому правоохоронні структури області й Теребовлянського району  працюють у посиленому режимі, які серед основних завдань мають забезпечити дотримання карантинних заходів, виставити контрольно-пропускні пункти, а також можуть складати адміністративні протоколи та порушувати кримінальні провадження у випадку, якщо такі заходи не будуть дотримані.

Шановні краяни, бережімося й не забуваймо про ближнього, як говориться в Божій заповіді. Та найбільше бережімо наших лікарів, вони ж стають тепер нам просто ангелами-охоронцями. Дотримуймося всього, що прийнято, цього можливо й недостатньо ще, але будьмо свідомими й реально оцінюймо наступаючу загрозу без всякої паніки!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #коронавірус, #лікар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: