Марія Гаврон про екологічне виховання, цікавий проєкт та екосумки

Опубліковано:
20 Квітня, 2020

З особливою шанобою ставлюся до шкільних бібліотек – з них починається любов до книжки. Хай навіть невелике її вкраплення, але саме звідси.  І навіть сьогодні, у не прості часи, коли «сильні» світу цього намагаються відсунути паперову книгу на маргінеси бездуховного невігластва.

Бібліотекарку Марію Гаврон  із Тернопільського ліцею-№21 – спеціалізованої мистецької школи імені І. Ґерети знаю давно: з добрий десяток років. Вона активна учасниця мистецького життя нашого міста. Одним словом, берегиня книгозбірні не обмежується тільки роботою бібліотеки, де працює багато років. Навпаки, упродовж року водить великі групи школярів до міської Тернопільської бібліотеки для дорослих №5 на різні цікавезні заходи, яких там відбувається доволі. Бібліотекарка  поділилась досвідом роботи і професійними надбаннями за останніх кілька років:

– Один із моїх напрямків роботи – екологічне виховання учнів та інформування батьків про проблеми забруднення довкілля. Упродовж останніх двох років під моїм керівництвом з ініціативи директора ліцею Марії Гудими та при підтримці заступника директора з виховної роботи Анжели Ліпської стартував довгостроковий проєкт «Земля не належить людині – людина належить Землі». Перший етап проєкту мав назву «Люби природу, сортуй сміття – думай про своє майбутнє життя». Прагнули сформувати у дітей культуру правильного поводження з відходами та сортуванням сміття. Протягом року було проведено багато різних заходів, зустрічей, майстер класів з використанням природних матеріалів та іншої сировини. Ліцей тісно співпрацює з міською Екобібліотекою №5 , Екоцентром – зокрема Галиною Мисак. На завершення першого етапу було проведено великий підсумковий захід для учнів, батьків, громадськості. У заході взяло участь багато гостей. Серед них заступник міського голови Леонід Бицюра, координатор проєкту «Єднання поколінь» Ольга Гордієнко, завідувачка екобібліотекою Надія Данчевська, методистка ТОКІПО Оксана Сесик та методистка ТКМЦ Ольга Кульчицька, представники Великогаївської ОТГ, які вже кілька років працюють над проблемою сортування сміття. З цієї нагоди учні ліцею поділились цікавою пізнавальною інформацією, підготували тематичну театральну постановку, прозвучало багато музичних номерів у виконанні дітей та викладачів.

Другий етап нашого проєкту: «Екосумка – альтернатива пластиковим пакетам» . Що вже зроблено? Проведено інформаційні хвилинки з рекламуванням згаданої пропозиції «Ми обираємо ЕКОсумку» . Приєдналися до акції ТОДА «Пакетам торба», на уроках трудового навчання учні шили гарні сумки з вишивкою тощо. У коридорах ліцею встановили ящики для сортування паперу, пластику. За результатами проведеного опитування на 38 % більше сімей учнів ліцею почали сортувати сміття і на 29% – носити сумки з тканини.

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Гаврон, #екологія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: