Як вплинув карантин на бюджети громад Тернопільщини

Опубліковано:
16 Травня, 2020

Пандемія коронавірусу впливає абсолютно на всі сфери життя. Багато країн світу, як і Україна, вперше зіштовхнулися з такою ситуацією, що значно ускладнює пошук шляхів для її вирішення. Першими вплив від коронавірусу та карантинних заходів відчули на собі місцеві бюджети. Під час карантину були значно зменшені податкові навантаження, причому це податки, які сплачувалися до бюджетів місцевих рад. Основні втрати пов’язані з недоотриманням надходжень з податку на землю та від оренди нерухомості. Також скоротилися надходження від ПДФО, який є вагомою складовою наповнення бюджетів кожної місцевої ради.

Виникає питання як вплинула пандемія та карантинні заходи на місцеві бюджети?   У цьому спробував розібратися радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда. Сьогоднішній матеріал буде стосуватися аналізу двох основних статей місцевих бюджетів – власних надходжень та податку з доходів фізичних осіб.

Структура доходів загального фонду залишилася практично незмінною порівняно з 2019 роком   ПДФО складає 60%  (у 2019 – 61%), Податки на майно – 10% (у 2019 – 12%), Єдиний податок – 20% (у 2019 – 17%), доля акцизу та інших надходжень не змінилася – відповідно 7% та 3%.

Власні доходи. Якщо говорити за власні доходи загального фонду 49 ОТГ Тернопільщини, які перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом, то в І кварталі 2020 року помітний ріст на 14,7% до відповідного періоду минулого року.

У розрізі громад Тернопільщини за І квартал найбільший приріс доходів загального фонду до аналогічного періоду 2019 року спостерігається у Почаївській (+51%),  Колиндянській (+47%), Васильковецькій (+39%), Трибухівській (+38%) та Великогаївській (+38%) громадах. Також є громади, які продемонстрували негативну динаміку надходжень, це зокрема Колодненська (-15%), Озерянська (-12%), Коропецька (-8%), Вишнівецька (-7%), Новосільська (-5%), Байковецька (-4%), Мельницеподільська (-3%) та Козлівська (-2%) об’єднанні громади. Якщо порівнювати тільки місячні показники за березень 2020 та 2019 років,  то лідерами приросту є Васильковецька (+100%), Іванівська (+85%) та Гримайлівська  (+52%) ОТГ. Натомість від’ємна динаміка присутня в 15 ОТГ, найбільше у Вишнівецької (-44%), Колодненської ОТГ(-41%) та Новосільської  (-32%) громад.

«Динаміка  доходів бюджетів  громад області в І кварталі 2020 року є дещо гіршою, ніж у попередні періоди, але не критичною. Загальний приріст надходжень на 14,7 %  дає можливість виправити ситуацію та покращити показник. Разом з тим, видно значне погіршення ситуації, якщо аналізувати тільки березень 2020 (перший місяць карантину, – ред.), порівнюючи його з третім місяцем 2019 року. Можна стверджувати, що результати другого кварталу  будуть визначальними для показників півріччя та матимуть суттєвий вплив  на приріст надходжень по результатах року», – коментує Сергій Триюда.

ПДФО. Загальна сума ПДФО громад області, що аналізуються, у І кварталі 2020 року виросла на 10,9% (38,57 млн. грн.),  порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зазначимо, що зараз ПДФО у бюджетах місцевих рад складає суму в розмірі 392,67 млн. грн.

У розрізі ОТГ найкращу динаміку  продемонстрували Купчинецька (+66%), Золотопотіцька (+63) та Трибухівська (+54) громади. Зменшилася сума надходжень у 15 ОТГ. Найбільше «постраждали» Новосільська (-20%), Колодненська (-22%) та Озерянська (-23%) ОТГ.  Значно гірше виглядає динаміка за березень  цього та минулого років. Одразу у 18 ОТГ зменшилися надходження по даному  податку,  найбільше  втратили надходжень Вишнівецька (-55%), Колодненська (-52%), Черниховецька (-41%), Байковецька (-41%) та Новосільська (-41%) об’єднанні громади.

У наступному матеріали будуть опубліковані результати аналізу надходжень до місцевих бюджетів громад Тернопільщини в розрізі податку на майно, єдиного податку та акцизу, які також входять до переліку основних статей бюджетів.

Нагадаємо, що Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громади, #дохід, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пандемія, #податок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: