Виявляється, прикрасити вишиттям можна не тільки одяг, а й… рідне місто або село. На початку року пощастило мені відвідати Збараж. Прямуючи від автостанції до центру, ще здалеку побачила барвистий місток через річку Гнізну. Коли ж підійшла впритул, то була дуже здивована, бо це не був майстерний розпис якогось пензляра, як мені спершу подумалось. Вишивані візерунки виклав хтось і прикріпив з різнокольорових пластикових корків. Краса неймовірна! Вище вулицею стояв ряд дерев у… мережених «диво-спідничках». Оскільки була обмежена в часі, то й не поцікавилась авторством того дива. Згадала аж зараз, розглядаючи архівні світлини.

null

Фото: Валентина Семеняк

Галина Михальська, яка керує гуртком художньо-естетичного напряму у Збаразькому будинку дитячої та юнацької творчості, якось побачила на стіні будинку збаражчанки Ольги Василівни Пазюк, що по вулиці Грушевського, викладене з кольорових корків вишиття. Саме тоді й закралась думка, зробити щось подібне, але масштабніше – для міста. Ідеєю поділилась з дітками, вони радо підтримали. Залишалось узгодити з очільником міста. Роман Полікровський погодився, лиш попросив принести малюнок, щоб знати, скільки потрібно для даної справи дощок і цвяхів. Незабаром у всіх місцевих школах поставили контейнери для збору корків. Враженнями ділиться кураторка проєкту пані Галина:

– Розповідала всім своїм знайомим, ставили коробки у магазинах, виставили оголошення на ФБ і робота закипіла. З дітьми стирали написи на корках, сортували за кольорами. Торік до Дня вишиванки встигли зробити тільки одну частину моста. А вже до Дня Незалежності – й другу: «Корок до корка разом збираємо, Збараж і чистимо, і прикрашаємо». Проєкт тривав 9 місяців, протягом яких було зібрано і використано 10 656 корків від пластикових пляшок. Разом з гуртківцями створили 48 дощечок з вишиваними орнаментами, якими й прикрасили міст біля парку Бурляя.

Ми дуже вдячні меру міста Роману Полікровському за матеріальну допомогу та комунальному підприємству «Добробут». А ще – учням місцевих шкіл, які долучились до прикрашання дерев. Приємно, коли такими проєктами цікавляться та підтримують їх. Це надихає дітей і молодь творчо підходити до життя.

null

Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #міст, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: