Низка фестивальних перемог у «Третього дзвінка»

25.05.2020 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Завершився Перший міжнародний театральний інтернет-конкурс «Театр. NET» – дистанційний конкурс театральних колективів та режисерів. Торік це був наймасштабніший український фестиваль під назвою «День театру». Цьогоріч охочи х взяти участь було чимало: надійшло 118 заявок від  театральних дитячих колективів, як самодіяльних, так і професійних зі всієї України. Серед конкурсантів також – колективи з Угорщини, Німеччини, Фінляндії, Ізраїлю, Латвії. 130 вистав! Тернопільська театральна студія «Третій дзвінок» (керівники – акторське подружжя Тетяна Кошильовська та Дмитро Татарінов) здобула кілька перемог: «Бамбуковий Острів» – І місце у своїй віковій категорії плюс приз глядацьких симпатій. А вистава «Недосказане Гоголем» – почесне ІІ місце і І місце за режисуру серед юнацьких театрів.

Розповідає Дмитро Татарінов: – Карантин дуже сплутав наші плани щодо випуску цьогорічних прем’єр. Проте були у ньому й плюси. А саме – фестиваль «День Театру», що проходить у Києві. На цей час він перейшов в онлайн-режим під назвою «Teatr.net». Тож ми вирішили відправити туди відео двох наших вистав – «Бамбуковий Острів» за А. Богачовою і «Недосказане Гоголем». Остання робота – якраз той матеріал, який ми зшивали самотужки з трьох українських легенд і повісті Гоголя «Ніч на Івана Купала». Фестиваль тривав достатньо довго. Регулярно проводилися онлайн-конференції, на яких журі детально розбирало кожен виступ, вказувало на сильні і слабкі сторони постановок. Як на мене, то ми виступили доволі вдало. Загалом на фестивалі було десь 130 вистав. Наші категорії – дитяча та юнацька – разом 57. Ще були аматорська, професійна та інклюзивна.

Понад два місяці наша студія працює дистанційно у новому форматі, – каже пан Дмитро, – позаду більше 150 годин спілкування онлайн. Цілий ряд творчих завдань. Наші діти спробували себе в ролі блогерів, косплеєрів, стилістів, працюючи над своїми образами у виставах. Вчилися робити відео історії, де головними героями були лише руки, також круті етюди з предметом й емоціями. Спробували себе в ролі хендмейдерів створивши цілу купу цікавих унікальних писанок. Поповнили свої портфоліо власноруч створеними візитками, склали заліки із «Сценічної мови».

- Як з’являється задум майбутньої вистави? – запитую у керівника студії Дмитра Татарінова.

- Важливе запитання. Перш за все йде пошук цікавої драматургії, що може підійти саме тій команді, яка є на момент пошуку. І тут є певна складність: якісної непопсової дитячої підліткової драматургії дуже мало. Інколи доводиться створювати її самотужки, переписуючи та перекроюючи новели, легенди й казки – себто матеріал прозовий, а не драматичний. Коли його обрано, починається пошук форми. Наша студія надає велике значення візуальному ряду, й інколи нам закидають , що у нас занадто високий відсоток «перформансу» у виставі, переважання форми над глибинним драматизмом. Що ж, збоку видніше. Далі йде розподіл ролей по акторам і купа роботи.

- За яким принципом відбувається відбір дітей до студії?

- Влаштовуємо «прослуховування», даємо завдання на імпровізацію, дивимося як у дитини з логікою, увагою, контролем тіла та емоцій. Як правило, на цьому етапі майже не відсіваємо. Більшість дітей переходять на пробний період навчання (влітку). Звісно, до вистав ще не беремося. А вже по закінченню пробного періоду починається відсів і розподіл по групам. Після того – навчання і вистави.

- На завершення, кілька слів про майбутні вистави.

- Невідомо ще коли завершиться історія з карантином, проте, як тільки це станеться, ми покажемо глядачам дві нові постановки «Я і моя Людина» за мотивами повісті К. Сергієнка «До побачення, Яр» і «Маленького Принца» Екзюпері. Наразі у репертуарі студії десять повноцінних вистав, а також кілька драматичних мініатюр. У 2019 вистава «Бамбуковий Острів» отримала Гран-прі на театральному фестивалі «Овації» у Тернополі.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

До слова. Театральна студія «Третій дзвінок» народилася у 2010 році, тож цього року має свій перший маленький ювілей. Ідея її створення належить актрисі Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки Тетяні Кошильовській. Першою роботою студії була вистава «Попелюшка» за мотивами казки Андерсена.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі