Як вплинув карантин на бюджети громад Тернопільщинию. Частина друга

Опубліковано:
11 Червня, 2020

Пандемія коронавірусу не вщухає, карантинні обмеження послабленні, але повністю не зняті. Всі ці процеси мають прямий вплив на економічну ситуацію. Особливо це відчуватимуть місцеві бюджети, які наповнюються з податків малого бізнесу. Ми продовжуємо публікувати результати аналізу впливу карантину на бюджети громад Тернопільщини, який здійснив радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда. 

У попередньому матеріалі розглядалися дві основні статті в місцевих бюджетах – власні надходження та податок з доходів фізичних осіб. Сьогоднішня стаття присвячена аналізу доходів від майнового податку, єдиного податку та акцизу.

Читайте також

Як вплинув карантин на бюджети громад Тернопільщини

«Структура доходів загального фонду залишилася практично незмінною порівняно з 2019 роком   ПДФО складає 60%  (у 2019 – 61%), Податки на майно – 10% (у 2019 – 12%), Єдиний податок – 20% (у 2019 – 17%), доля акцизу та інших надходжень не змінилася – відповідно 7% та 3%. Більше висновків та прогнозів можна буде зробити після закінчення першого півріччя 2020 року», – розповідає експерт.

Майновий податок. Приріст надходжень в бюджети ОТГ Тернопільщини від майнових податків за І квартал 2020 відносно 2019 року складає +8,8%, тоді як в розрізі громад цей показник варіюється від  росту на 89% (Васильковецька ОТГ) до зниження на 57% (Новосільська ОТГ). За результатами кварталу 14 громад продемонстрували негативну динаміку, тоді як по результатах березня вже в 30 громадах зменшилися ці надходження порівняно з березнем 2019.

«Оскільки протиепідеміологічні заходи ще не мали значного прямого впливу  на податки з майна, можна зробити висновок, що зменшення надходжень є наслідком сплати авансом даних платежів у попередні періоди», – зазначає Сергій Триюда.

Єдиний податок. По єдиному податку за результатами І кварталу середній  приріст (не враховано місто Тернопіль) до аналогічно періоду 2019 року склав +9%,  а аналогічний показник березня +10%. Разом з тим  показники по ОТГ коливаються в межах росту на 78% (Товстенська ОТГ) до зниження на 46% (Саранчуквська ОТГ).

«Основні платежі «єдинщиків» складають по звітах за минулий рік, тому говорити про вплив якихось тенденцій наразі зарано», – зауважує експерт.

Акциз. По акцизу загальна позитивна картина по приростах надходжень пов’язана з проблемами зарахування акцизу з пального в місцеві бюджети у І кварталі 2019 р, тому якісь висновки можна буде зробити тільки по півріччю.

«Радники Тернопільського регіонального офісу U-LEAD регулярно консультують громади Тернопільщини з низки питань, в тому числі по фінансових. Ми допомагаємо громадам скористатися можливостями, запропонованими реформами децентралізації та регіональної політики.  Під час карантину ми перейшли на формат дистанційної роботи, щоб безперешкодно продовжувати допомагати громадам нашої області», – коментує Наталія Онищук, керівниця регіонального офісу.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бюджет, #громада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фінансування
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: