Волонтери з Теребовлі, що на Тернопільщині, черговий раз допомогли людям

Опубліковано:
23 Червня, 2020

Теребовлянський Міжнародний благодійний фонд «Чесна Україна» 21 червня 2020 року попіклувався про інвалідів, малозабезпечених людей та багатодітну матір із сіл Малів, Млиниська, Кобиловолоки, Кровінка та з Теребовлі.

Голова вказаного фонду Любов Солтис розповіла: «Волонтери нашого фонду, як вже повелося, окрім допомоги військовослужбовцям-землякам ЗСУ допомагають й іншим людям, які того потребують. Цього разу ми відвідали п’ять родин та надали їм посильну допомогу, а саме – безкоштовно вдарували продукти харчування. Це крупи: гречана, кукурудзяна, пшенична, горох, борошно, макарони, рис, а також соняшникова олія, паштети та рибні консерви, кетчуп, печиво, шоколад, декому дістались і підгузники.

Кошти на придбання вищеперерахованого цього разу надали підприємці з Теребовлянщини – пан Роман Когут та пані Алла Стечишин. Волонтери і збідовані люди щиро дякують меценатам! Хотілося б, щоб таких добрих і небайдужих людей було більше, особливо серед влади».

Спершу шлях волонтерів лежав до с. Малів. Навколо буяла зеленню природа, височіли навколо села мальовничі горби, ріка Серет, переповнена дощовими водами, загадково шуміла, а от дорога бажала бути кращою. В цьому затишному куточку мешкає пані Любов Вигінна, у неї є дочка, яка народилася з ДЦП та ця хвороба її мучить вже 16 років. Олександра має І групу інвалідності, підгрупу «А», не встає з ліжка, часто хворіє на запалення легень, інші хвороби, які потребують стаціонарного лікування. За словами мами, інвалідний візок їм надали в Тернополі, а от коштів на ліки не хватає, бо ніхто родині не допомагає окрім волонтерів. Про свої біди мама розповіла на камеру і це кожен читач може переглянути.

null

Фото автора

Далі волонтери відвідали 76-річну Софію Бучинську, інваліда І групи в селі Млиниська, навколо якого також височіють горби, вкриті лісовими дібровами. Пані Софія говорить, що отримує лише пенсію в розмірі 1600 гривень і більше ніякої допомоги від влади немає.

null

Фото автора

В сусідньому великому селі Кобиловолики волонтерів вже чекала біля школи Світлана Ключка з чоловіком. Вона має епілепсію та ІІ групу інвалідності, а її чоловік ІІІ групу. Жінка із слізьми на очах дякувала доброчинцям і подарувала пані Любі на знак поваги букет червоних троянд із свого квітника. Та то не всі ще біди цієї родини. У них дочка повністю не чує і нещодавно в неї народилася дитинка, яка також має вади слуху. З нагоди народження внука волонтери МБФ «Чесна Україна» вітають пані Світлану й найближчим часом привезуть подарунки особисто й для внука – дитячий візок та одяг для новонародженого.

null

Фото автора

В селі Кровінка біля самої ріки Гнізна мешкає Ганна Пасіка 1939 року народження, інвалід І групи, підгрупи «А». Нею опікується її донька 59 років Марія Нитка. Остання розповіла, що її матір хворіє вже 20 років і 11 з них лежить. Пані Ганна має 2600 гривень пенсії, а пані Марія отримує 300 гривень за її доглядом. Її рідний брат має ІІІ групу інвалідності.

Запитання до влади: А чи можливо за такі кошти лікувати та доглядати тяжко хвору людину?

Крім того, пані Марія сказала, що їм цього року не видали річної одноразової допомоги з Теребовлянської міської ради, бо для цього потрібен підпис місцевого депутата, а його немає, він подався на тривалий час за кордон.

Знову запитання до влади: Хіба неможливо вирішити дану проблему іншим способом? Хтось із відповідних служб міськради хоч раз був вдома у родини пані Ганни, бачили в яких умовах вони живуть?

Чоловік пані Ганни також вже має купу літ і також хворий, але незважаючи на всі біди чоловік пише … вірші. Та на превеликий жаль їх чують лише з родини і деколи сусіди.

Пані Марія з великою теплотою в голосі згадує сімейного лікаря її родини  – Руслану Чопик, яка завжди приходить на допомогу в скрутну хвилину й чуйна та добра людина, вміла лікарка.

В самій Теребовлі волонтери відвідали багатодітну матір Галину Приступу 1971 року народження. Вона має чотири дорослих сина та одну 8-річну доньку. Родина проживає на 15  кв.м житлової площі. Ви можете це собі уявити? За словами мами, коли вона зверталась по питанню збільшення житлової площі, їй пояснили в міськраді, що на неї може претендувати лише один член родини. Ось один із синів й претендує, але вже досить тривалий час і кінця краю тому не видно. Особливо потрібно підкреслити, що всі чотири сина пані Галини служили в ЗСУ, всі як один були в зоні, так званої АТО. Нині Віталій та Андрій і далі там служать, а мамі допомагають вдома Володя та Дмитро. Атмосфера в даній родині доброзичлива, всі один одному допомагають, хлопці не вживають алкоголю, вірять у добро та справедливість. І на запитання, – а як же ви всі разом живете в такому малому приміщенні? – Вони відповідають, сміючись, – А ми вже звикли, якось буде і т.п.

null

Фото автора

Побажання від автора даних рядків: от би з веління Божого та й поміняти місцями проживання, наприклад,  того самого мера Теребовлі Сергія Поперечного чи когось із його «свити» з родиною Приступи Галини! Га? Щоб було?

Пані Галина розповіла й про ще один жахливий факт. Всі її сини служили в різних підрозділах ЗСУ на Сході України, один – в 44 окремій артилерійській бригаді, яка базується в Тернополі та Теребовлі. Так от, за велінням мера та підтримки депутатів міськради чомусь одноразова грошова допомога в розмірі 10 000 гривень «положена» лише для вояків з 44-ї бригади, а іншим ні. Але сину пані Галини, який служив у вказаному військовому підрозділі ЗСУ, також було відмовлено(див. фото документа).

null

Фото автора

Що ж це робиться в рідній Теребовлі? Героїв війни з москалями принижують, зневажають кабінетні служаки, змушують їх жити в нелюдських умовах, тоді як самі жирують й сміються з неімущих. Доки так тривати буде? Коли на подібних прийде кара Господня?

Примітка: розповіді матерів читач може подивитися на відео. Також зверніть увагу на умови проживання тих родин та зробіть для себе висновки.

Віктор Аверкієв

  

 

  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #волонтери, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: