Добрі казки Валентини Семеняк мандрують Україною

Опубліковано:
14 Вересня, 2020

 

Без казки не буває щасливого дитинства.   Видатний педагог Василь Сухомлинський сказав: “Казка допомагає дитині пізнавати світ серцем”. Саме тому тернопільська письменниця та журналістка  Валентина Семеняк пише цікаві чарівні  повчальні історії для дітей. Її книжечки поселилися уже  в багатьох бібліотеках по всій Україні та в домівках  маленьких читачів. Любов та добро, мудрість та правду, красу та взаємодопомогу – ці важливі житєві цінності покликані формувати казкові історії в дитячих серцях на прикладах  героїв.

А герої пані Валентини такі  цікаві, кумедні, добрі та милі! От хоча б Чапуня, який живе  у бібліотеці на книжковій полиці. Він володіє особливими таємними знаннями, бо на сніданок, обід  та вечерю живиться  казками, оповіданнями, віршами,  і допоможе полюбити  читати книжечки усім дітлахам, що прочитають “Чапуню”. Чудові ілюстрації підсилюють чарівну атмосферу розповіді. Мені самій вдалося повернутися на мить у дитинство: пригадала, як колись і в своїй дитячій уяві малювала веселу добродушну подругу – книжкову фею,  що живе в книгозбірні та знає про все на світі (бабуся була бібліотекарем, і я багато часу проводила серед книжкових полиць ). То ж не дивно, що казка для дошкільнят, яка лише цього року побачила світ,  завойовує дитячі серця та подобається і дорослим. Поетеса Оксана Воркун-Цепенда навіть склала веселий акровірш “Чапуня” :

Час сповільнивсь… Все дрімає, як із давна повелось,

А між книг, де таємниці, тишечком блукає Хтось?

Повідає про сяйливі барви ночі та дива,

У яких сторінка книги так раптово ожива.

Насипає зорі-букви на біленьке полотно…

Як, ви ще не здогадались? Казка жде на вас давно!..

“Чапуня”  поступово заслужено стає візитівкою українських бібліотек. Разом з цією, мандрують країною інші цікаві казочки авторки. Про пригоди Усмішки, яка втекла з обличчя дівчинки Яринки, бо та довго гралася у комп’ютерні ігри – на сторінках книжечки “Хто загубив усмішку?”. До речі, ця книга уже перевидана вдруге, а також перекладена болгарською мовою. Як усмішка, що є візитівкою людської Душі, наповнює простір довкола Теплом та Світлом, так і ця казочка будь-якій книжковій полиці додасть тепла та Затишку.  Добра повчальна  історія “Бурмотійко та Даринка” розкриває діткам правду про те, що таке багатство, які скарби найдорожчі за все на світі, а “Баба Сяба” запрошує у мандрівку в село і вчить, як не боятись зізнатись у поганих вчинках та як знайти сміливість сказати правду.

null

Незвично і цікаво презентують книжечки у бібліотеках країни, створюють буктрейлери, мотиватори, інсценізують, відбуваються онлайн літературні хвилинки, відеозустрічі з авторкою. Значною мірою це пов’язано з тим, що пандемія COVID-19 поставила нові виклики перед закладами культури, але все дуже гарно та змістовно. В соцмережах можна знайти багато вдячних відгуків від дітей, батьків, бібліотекарів. Це дуже тішить та додає пані Валентині натхнення  і надалі писати для діток.

Валентина Семеняк пише і для дорослих, висвітлює події як фотограф і журналіст, а коли хочеться відпочити душею у вирі життя, то зернятка добра зі своєї душі щедро засіває у дитячі казочки.

– Творити для дорослих і дітей – це моїх два літературних крила. А писати для дітей – це ще й надзвичайно  щаслива віддушина. Коли дитячі ручки торкаються до  паперових книг і гортають їхні сторінки, знаю і відчуваю, що дитячим сердечкам передається незбагненна, особлива сила та диво казки, і серце моє від того радіє – стверджує письменниця і запрошує дітей та “дорослих дітей” частіше  поринати в чарівний казковий світ.

Вікторія Дайвер

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #валентина семеняк, #казки, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #семеняк, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: