Боротьба за Україну зброєю та словом

Опубліковано:
26 Вересня, 2020

Воювати за Перемогу. Записувати все, розказувати та показувати – для майбутніх поколінь, щоб вони знали, хто цю Перемогу здобував.

Таким є поклик серця та розуму Михайла Ухмана з Тернопільщини в складні часи для України, коли триває війна, коли необхідно захищати незалежність держави, її територіальну цілісність та інформаційну безпеку водночас. Незважаючи на те, що сили потрібні були йому на полі битви з важким захворюванням, бажання та відчуття обов’язку  боронити країну від російських окупантів стало непереборним. І тому він став добровольцем.

З 2015 року воює на фронті у складі ДУК “Правий сектор”. У перервах між боями Михайло розмовляв з бійцями, слухав їхні життєві історії. І виникла ідея  записати та зберегти їх, а також усе, що побачив та відчув на війні, щоб донести нащадкам, щоб знали та не забували, що живуть завдяки героїзму та жертовності людей Волі. То ж паралельно з автоматом, взяв на озброєння слово.  Як військовий журналіст, доносить  про війну слово правди. Разом з побратимами-однодумцями за підтримки небайдужих організував чудові потрібні проєкти, що потужно поповнили  арсенал нашої  інформаційної боротьби та історичної пам’яті. «Здобули вічне життя в бою» – проєкт, в рамках якого знімаються документальні фільми на основі реальної правдивої інформації про воїнів, що втратили життя у пекельному вирі російсько-української війни. “Шлях поколінь” –  фільм про українців-захисників у кожному з поколінь, де разом з професійними акторами учасниками стрічки є справжні воїни, учасники бойових дій, і незабаром чекаємо прем’єрного показу. А нещодавно у видавництві “Темпора” побачила світ книга Михайла “Люди волі: шляхи на війну”. На її сторінках – понад пів сотні різних життєвих доріг, які привели людей на сучасну війну. Розповіді вражають   силою духу та  небайдужістю, відповідальністю, патріотизмом, напругою і непередбачуваністю. Але це правдиві  реальні розповіді,  записи  з окопних щоденників, що допоможуть пересічному українцеві оцінити гірку воєнну реальність.

– Звичайні до війни люди, жили спокійно за своїми принципами, але небезпека, яка прийшла в нашу країну, змусила їх змінитися. Більшість населення України вирішила, що можна заховатися від бурі, перечекати її. Але це помилка, яка могла коштувати нам держави. Добре, що знайшлися ті, хто кинув виклик окупанту, повстав проти нього. Вони – народжені бурею – так говорить автор у передмові до видання.

На основі розповідей очевидців, учасників подій в книзі охоплено усі важливі віхи, явища та особливості сучасної війни. Прочитаємо в ній і про Героїв родом з Тернопільщини, зокрема про тоді бійця 128-ої гірсько-піхотної бригади, що брав участь в боях під Дебальцевим, а сьогодні – начальника військового оркестру Тернопільської 44 артбригади майора Тараса Когута, про лікаря-добровольця, що пройшов Майдан, а потім Піски, Савур-Могилу, члена групи “Госпітальєри” Назара Сарабуна, який заснував та зараз  успішно розвиває ветеранську ресторацію “Partizano”  у Тернополі, веде боротьбу на волонтерському та інформаційному фронті. Є і розповідь Ухмана-журналіста про Ухмана-добровольця, його власна непроста життєва історія.

Читайте, щоб знати і пам’ятати. Стати сьогодні читачем слова про війну – це також підставити плече автору, воїнам, додати снаги до боротьби.

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #книга, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ухман
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: