Микола Шот

Микола Шот

журналіст, кореспондент, "Урядовий кур’єр"

Художниця пише картини за віршами українських поетів

27.04.2016 19:54   Джерело: Урядовий кур’єр
Автор : Микола Шот

Олеся Гудима за фахом журналіст. Але вісім років тому її захопила інша творча стихія — мистецька, тож перо вона поміняла-таки на пензель. У її доробку майже півтисячі художніх робіт.

 

Зокрема мисткиня створила 15 полотен, у яких читається відгомін війни, яку розпалив на українській землі російський агресор. Цикл «Янголи миру для України» Олеся започаткувала два роки тому. Ці янголи з людськими обличчями, і кожен з них, як пояснює авторка, символізує певну стихію та явище матеріального світу й водночас випромінює свободу, дає впевненість у нашій перемозі над ворогом.

 

Олеся Гудима представляє власну картину «Стояла я і слухала весну»

Однак у серцях українців війна сіє тривогу, тугу, смуток. Олеся Гудима вирішила підтримати дух співвітчизників новим циклом художніх робіт, у якому лише світлість, українськість, поезія. Тож розпочала творити полотна за мотивами віршів українських поетів. І не лише класиків, а й сучасних. Художниця має намір написати у стилі магічного реалізму впродовж нинішнього року 15 картин, а якщо поталанить, то й видати буклет.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олеся Гудима: "Малюватиму ангелів, доки в Україні не настане мир"

 

Поетичні твори, які хоче прочитати за допомогою свого пензля, Олеся вибирає інтуїтивно. Перша робота з’явилася завдяки віршу Павла Тичини «А я у гай ходила». Художниця називає видатного письменника найпершим поетом свого дитинства. Звісно, захоплює її ранній Тичина. Ставлення до нього як до співця радянського часу допоміг їй змінити Василь Стус, а точніше його книга «Феномен доби». Зараз мисткиня звернулася ще до однієї поезії Павла Григоровича — «Десь на дні мого серця».

 

Власне, рефрен «Ніч зірки посвітила» з цього глибоко ліричного вірша визначив тему картини Олесі Гудими. Кохання, знаємо, надто співзвучне весні. Лесі Українці, скажімо, ця пора року «співала пісню дзвінку, голосну», про «любов, про молодощі, радощі, надії». Тернопільська художниця також постояла біля мольберта, послухала весну й крізь призму Лесиного вірша створила полотно свого нового циклу. Попереду в Олесі Гудими нові прочитання-написання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Урядовий кур’єр  

Коментарі