Тернопіль стає містом муралів

Опубліковано:
11 Вересня, 2016

Кілька років поспіль Тернопіль організовує розмаїті заходи для шанувальників графіті  — від одноразових акцій, фестивалів, конкурсів до відведення для розмалювання навіть величезної залізобетонної конструкції у центральній частині. Все заради того, аби легалізувати цей альтернативний вид мистецтва в обласному центрі, а також сприяти культурному й естетичному вихованню дітей та молоді, зниженню проявів вандалізму на міських вулицях. Революція Гідності, російська окупація Криму та бойові дії на сході країни розвинули у місті патріотичне графіті. Як результат — на вуличній картині зокрема постав Шевченко в образі бійця зі щитом, Франко — військового репортера, а Леся Українка — медика-волонтера, в тихому куточку на одній зі стін будинку з’явився намальований студент, який сидить на барикаді з книгою в руках…

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі відкрили великий мурал митрополиту Андрею Шептицькому

 

Тепер Тернопіль стає містом муралів. Нині із жанрів художніх розписів на стінах будинків вибрали портрет. До того ж визначних українців. Перші два велетенські портрети-стінописи урочисто відкрили та освятили на День міста. У середмісті на одному з будинків на вулиці академіка Брюкнера постало гігантське зображення образу митрополита Української греко-католицької церкви визначного релігійного та громадського діяча, поборника українства Андрея Шептицького. Цей стінопис узялися творити ще торішньої осені в рамках мистецького фестивалю «АртТерВізія» одеські художники. Та добір барв у написанні цього портрета викликав незадоволення в мешканців сусідніх будинків, довелося навіть відкласти цю художню справу. Але з часом дійшли-таки обопільної згоди, внесли певні поправки, й нині великий духовний будівничий митрополит Андрей нагадує, що «Наш прапор — це прапор любові». На переконання Тернопільського міського голови Сергія Надала, маємо й надалі діяти за заповітами та спадщиною мудрості, яку нам залишив митрополит, і разом розбудовувати нашу націю, змінювати її, опираючись на справжні християнські цінності.

 

Днями ще одна фраза з’явилася на муралі. Цього разу рядок із пісні лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка: «Життя красиве, коли кольорове!». Портрет відомого українського музиканта прикрасив один із будинків на вулиці Богдана Хмельницького у центральній частині Тернополя.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі відкрили великий мурал митрополиту Андрею Шептицькому

 

З коштами на фарбу та відповідними матеріалами для творення стінописних портретів славетних українців у Тернополі молодим авторам допомогли доброчинці. Міський голова Сергій Надал на урочистостях зазначив, що з радістю готовий і надалі підтримувати художників у таких починаннях, до того ж не лише надавати стіну для написання муралів, а й долучитися  «всім необхідним». Головне, як на мене, щоб і справді з будинків і надалі поставали зображення тих українців, які залишили незабутній слід в історії міста, держави.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: